Άλμα άνω των 300 μονάδων ο Dow Jones, κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500


Με ισχυρά κέρδη κινείται ο Dow Jones την Τρίτη, ενώ έδαφος κερδίζει και ο S&P 500, πλησιάζοντας το προηγούμενο ιστορικό του υψηλό, με τους επενδυτές να αντλούν ώθηση από τις προσδοκίες για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και ενώ πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, μετά την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου μέσα στο σαββατοκύριακο να υπογράψει εκτελεστικά διατάγματα για την επέκταση ορισμένων μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Τα τέσσερα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε μέσα στο σαββατοκύριακο ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δίνουν παράταση σε μέτρα ανακούφισης των πολιτών, αναστέλλοντας εξώσεις, πληρωμές εισφορών για τους μισθωτούς και δόσεων φοιτητικών δανείων και επεκτείνοντας τα έκτακτα ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας. Ωστόσο, αναλυτές και νομοθέτες επισημαίνουν ότι τα διατάγματα είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρά νομικά και εμπόδια.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπών στο φόρο υπεραξίας.

Δείκτες- Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 353,14 μονάδες (1,27%) στις 28.144,55 μονάδες, ο S&P 500 προσθέτει 17,95 μονάδες (0,53%) στις 3.378,29 μονάδες, πλησιάζοντας στο υψηλό που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίου στις 3.393,52 μονάδες.

Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 24,83 μονάδες (-0,23%) στις 10.941,51 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 26 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις τέσσερις με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Boeing με άλμα 5,59% στα 189,45 δολ. και ακολουθούν η JPMorgan Chase στα 105,07 δολ. με άνοδο 4,40% και η Exxon Mobil στα 46,09 δολ. με άνοδο 3,50%.

Οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Microsoft (-1,21%), η Apple (-0,52%) και η Procter & Gamble (-0,38%).

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση του ιού δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 18% τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν οι New York Times. Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων έχει υποχωρήσει κατά 6%.

Αρκετές μεγάλες πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας, καταγράφουν μείωση της χρήσης κλινών από ασθενείς με COVID-19.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ανακοίνωσε την έγκριση ενός εμβολίου για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Μολονότι εκφράζεται σκεπτικισμός για το κατά πόσον η Ρωσία κατάφερε πράγματι να δημιουργήσει τόσο γρήγορα ένα πραγματικά ασφαλές εμβόλιο, η είδηση δημιουργεί στους επενδυτές αισιοδοξία για την πορεία της πάλης κατά της πανδημίας.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης αισιοδοξίας της Εθνικής Ένωσης Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων υποχώρησε τον Ιούλιο στο 98,8, χάνοντας 1,8 μονάδες από τον Ιούνιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 99,9 σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,3% σε δημοσκόπηση του MarketWach. Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, ενισχύθηκε 0,3%.

 Source link