Άνοιγμα καταστημάτων στις 18/01 – Τηλεκπαίδευση για Γυμνάσιο και Λύκειο


Οι επιστήμονες προανήγγειλαν, μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει στις 18/1, αλλά δεν μπορούν ακόμα να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στα σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισήμανε ότι με τα δημοτικά σχολεία σε λειτουργεία, αν ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, τότε τα κρούσματα θα φτάσουν ακόμα και τις 2.000 στις αρχές Απριλίου.

«Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in the shop (ραντεβού για αγορές μέσα στο κατάστημα). Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι «με αρκετό ρίσκο μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο. Δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα. Το click in the shop θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά η Επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί». 

Τέλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε ότι «αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», ενώ υπογράμμισε ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει όταν εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.Source link