Άντεξε στις πιέσεις το Χρηματιστήριο, έκλεισε θετικά


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Μπορεί να δυσκολεύτηκε… αλλά τελικά τα κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να περάσει σχετικά “ανώδυνα” τη μεγάλη πτώση του ΟΠΑΠ και να κλείσει με θετικό πρόσημο, ακόμη και μετά από μια συνεδρίαση που επικράτησε η έντονη νευρικότητα και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμου στους περισσότερους τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 928,66 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 923,85 μονάδων (-0,52%) και 932,15 μονάδες (+0,38%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,15%, στις 2.327,74 μονάδες, ενώ στο -0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.251,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,62% στις 880,34 μονάδες.

Αν και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε ακόμη και στο -0,52%, η άνοδος αρκετών δεικτοβαρών τίτλων κατάφερε να αντισταθμίσει τη μεγάλη πτώση του ΟΠΑΠ, η οποία ήταν απόρροια του ότι από σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή με δικαίωμα επανεπένδυσης.

Αν και ο ΟΠΑΠ σήμερα βρέθηκε στο επίκεντρο, ο τραπεζικός κλάδος δεν έμεινε πίσω, καθώς τα πακέτα συνέχισαν να διακινούνται. Σήμερα άλλαξαν χέρια άλλα 2,5 εκατ. τεμάχια στις τραπεζικές μετοχές, εξέλιξη που εξακολουθεί να προβληματίζει την αγορά, όχι ως προς τις προοπτικές της, αλλά ως προς την ποιότητα των χαρτοφυλακίων που δείχνουν να εισέρχονται στη Λ. Αθηνών, αναλαμβάνοντας τις θέσεις άλλων που αποεπενδύουν.

Όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, τα πακέτα που διακινούνται με πρωτοφανείς για την ελληνική αγορά ρυθμούς μέχρι στιγμής δεν δίνουν κάποιο αρνητικό μήνυμα, καθώς ακόμη και αν είναι δείγμα αποεπένδυσης κάποιων χαρτοφυλακίων, υπάρχουν αγοραστές σε τιμές μάλιστα κατάτι στρογγυλοποιημένες άνωθεν. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις αντοχές που δείχνει η αγορά στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά κυρίως στα αντανακλαστικά που δείχνει μόλις ο γενικός δείκτης προσεγγίζει τη στήριξη των 910 μονάδων.

Πάντως, όπως επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές, η αγορά βρίσκεται περισσότερο σε στάση αναμονής από την αρχή του έτους, αναμένοντας τα πορίσματα των πιστωτών σχετικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Και αυτό διότι όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι συμμετέχοντες στην αγορά, η Ελλάδα μπορεί να “ανασάνει” εάν οι πιστωτές δώσουν τελικά την πολυπόθητη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στη χώρα, η οποία θα δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2021 και μετά. Και για να γίνει αυτό, όπως επισημαίνει η Citigroup πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να είναι σταθερά προσηλωμένη στις πολιτικές των μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης της αξιοπιστίας.

Κατά την Citi, η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2% με 2,25% στα δύο επόμενα χρόνια, μία εκτίμηση την οποία έχει αναβαθμίσει η αμερικάνικη τράπεζα από το 1,5% περίπου που προέβλεπε πριν για το συγκεκριμένο διάστημα. Τα πρόσφατα σχέδια της κυβέρνησης για την στήριξη των συστημικών τραπεζών στη μείωση των NPLs θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας. Αυτό, όπως επαναλαμβάνει, μαζί με τις υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να ωθήσουν τους οίκους αξιολόγησης σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, η μεγάλη στήριξη ήρθε σήμερα από τα άνω του 2% κέρδη σε Jumbo, Titan, Βιοχαλκο και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Εθνική και ΕΧΑΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΤΕ, Λάμδα, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και Coca Cola.

Στον αντίποδα, εκτός του -6,28% του ΟΠΑΠ, Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με πτώση 0,48% και 0,23% αντίστοιχα.Source link