Έρχονται νέα μέτρα για την κάλυψη δημοσιονομικών αστοχιών

Αθήνα
Νέα μέτρα για την κάλυψη δημοσιονομικών αστοχιών θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα και για το 2014.Αν και τα μέτρα αυτά δεν θα περιληφθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2014 που θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στη Βουλή, ωστόσο θα πρέπει να έχουν αποκρυσταλλωθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να περιληφθούν στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017.

Η τρόικα δεν συμφωνεί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή περίπου 2,8 δισ. ευρώ το 2014.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως ήδη με τις υφιστάμενες πολιτικές καλύπτονται τα 2,3 δισ. ευρώ του πλεονάσματος του 2014 και απομένουν 500 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να καλυφθούν άνετα μέσα από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και την επάνοδο της οικονομίας σε ανάπτυξη (0,6% του ΑΕΠ το 2014).

Η τρόικα θεωρεί ότι το κενό ανέρχεται στα 1 δισ. ευρώ και θα πρέπει να καλυφθεί με νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και στο μέτωπο των δαπανών σε Υγεία και ασφαλιστικά ταμεία. Αναμένεται δε να ανοίξει τα χαρτιά της μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν και οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ενδιάμεσα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων οι βασικότερες των οποίων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου 2013 και οι οποίες θα αφορούν στα εξής:

-Να καταλήξει σε συνεννόηση με την ΕΕ στα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

-Να ολοκληρώσει την  αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

-Να ολοκληρώσει την υπαγωγή 25.000 υπαλλήλων σε κινητικότητα και τις 4.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις.

-Να παρουσιάσει κατάλογο με όλους τους φόρους υπέρ τρίτων και είτε να τους καταργήσει είτε να μεταφέρει το δημοσιονομικό τους κόστος στον προϋπολογισμό.

-Να θεσπίσει τη νομοθεσία για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

-Να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ.

-Να εφαρμόσει τον νέο Κώδικα Δικηγόρων και να εξαλείψει περιορισμούς στο δικηγορικό επάγγελμα.

-Να ανταποκριθεί στους τριμηνιαίους δείκτες απόδοσης για τη διαχείριση των εσόδων.

-Να λάβει περαιτέρω μέτρα για την απελευθέρωση του τομέα του λιανικού εμπορίου (απελευθέρωση των υπεραστικών λεωφορείων, διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων εκτός των φαρμακείων).

-Να προχωρήσει στην αξιολόγηση προόδου στις αποκρατικοποιήσεις και να διερευνήσει πιθανή ανάγκη για αλλαγές στη διαδικασία αλλά και στη δομή του ΤΑΙΠΕΔ.

-Να εγκρίνει τη νέα οργανωτική δομή της φορολογικής διοίκησης, με αξιολόγηση του προσωπικού και επαρκή στελέχωση.

-Να υιοθετήσει όλο το παράγωγο δίκαιο που απαιτείται για την εφαρμογή του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

-Να υιοθετήσει νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

-Να ολοκληρώσει μελέτη σχετικώς με το καθεστώς προσωρινής απασχόλησης.

-Να ολοκληρώσει μελέτη για τις ομαδικές απολύσεις.

-Η Τράπεζα της Ελλάδα να ολοκληρώσει τα τεστ αντοχής των τραπεζών μέσω της μεθοδολογίας που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την τρόικα.

-Να ολοκληρώσει την αποπληρωμή των οφειλών των φορέων γενικής κυβέρνησης και να ελέγξει αν παραμένουν καθυστερούμενα.

-Να νομοθετήσει την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων.

Θανάσης Κουκάκης

Πηγή: In.gr