Έρχονται νομοθετικές διατάξεις για την αποφυγή καθυστερήσεων και προσφυγών στα έργα του Ελλάδα 2.0Αρκετές ενέργειες τις οποίες θα έκανε το δημόσιο θα τις αναλάβουν ιδιώτες.

Ιδιώτες θα αναλάβουν να ρίξουν λάδι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του δημοσίου και να διευκολύνουν όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), παρεμβαίνοντας σε κομβικά σημεία του δημοσίου έτσι ώστε η χώρα να απορροφήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 30,5 δισ. ευρώ.


Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και ετοιμάζεται να καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή. Επίσης, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσφυγών στους διαγωνισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καθυστερήσεις και ξεφύγει της πορείας του το χρονοδιάγραμμα και η εκταμίευση των κεφαλαίων, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή διατάξεις σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο βάσει των οποίων θα ελέγχονται οι προκηρύξεις πριν ακόμα εκδοθούν, ώστε να υπάρχει νομική ασφάλεια και να μη γίνονται ακυρώσεις.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή, όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης Θεόδωρος Σκυλακάκης, ώστε να «θωρακιστεί» η τήρηση των ορόσημων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Το Ελληνικό Δημόσιο καλείται ξεπεράσει τον εαυτό του για να αξιοποιήσει τα επόμενα πέντε χρόνια 17,8 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.

«Με μια διάταξη δημιουργούμε μια ομάδα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, προσωρινά, που θα πηγαίνουν από υπηρεσία σε υπηρεσία όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες προσωπικού. Το Ταμείο αποτελεί απότομη προσθήκη διαδικασιών που μετά θα φύγει, θα ήταν παράλογο να κάνουμε προσλήψεις παίρνοντας ανθρώπους που θα κάτσουν 1, 2, 3 χρόνια», υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης στις δηλώσεις του, διευκρινίζοντας ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα είναι λιγότεροι από 100 και «θα δουλέψουν σαν “κομάντος” όπου έχουμε ανάγκες».

Το θέμα των προσφυγών σε διαγωνισμούς και οι αναίτιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις ήταν ένα θέμα που απασχολούσε εδώ και αρκετό καιρό τα κορυφαία στελέχη που είχαν επωμιστεί με τη σύνταξη του εθνικού σχεδίου, αναζητώντας λύσεις. «Κάτι που μπορεί να φύγει σε δύο ημέρες, να φεύγει σε 15 ημέρες», έλεγε με έμφαση πριν από λίγο καιρό κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών, δείχνοντας τη σημασία που έχει η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την επιτυχή υλοποίηση του εθνικού σχεδίου.


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η υπογραφή των συβάσεων για τα δάνεια και για τις επιδοτήσεις των 30,5 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία, έως το τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου το εθνικό σχέδιο. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν τα επισυναπτόμενα των αποφάσεων, καθώς και τα κείμενα της συμφωνίας με εξαίρεση την κοστολόγηση κάθε επένδυσης, αφού περιέχουν υπολογισμούς εκπτώσεων διαγωνισμών και άλλες παραμέτρους που μπορεί, αν γίνουν γνωστές, να επηρεάσουν διαγωνιστικές διαδικασίες.

H κυβέρνηση καλείται να φέρει εις πέρας έναν αγώνα δρόμου με την υλοποίηση περισσοτέρων από 80 προαπαιτούμενων στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλων 3 στο σκέλος των δανείων από το σύνολο των 331 δεσμεύσεων που περιγράφονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, έως το τέλος του 2022, ώστε να εισρεύσουν στη χώρα δόσεις περίπου 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εέτος η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει 13 προαπαιτούμενα για τις επιδοτήσεις και 2 για τα δάνεια, μεταξύ των οποίων η έγκριση σχεδίου δράσης για την ενεργειακή φτώχεια, η νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων, ο διαγωνισμός για 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης, η έναρξη ισχύουσας νομοθεσίας για το clawback (το 70% του clawback, ήτοι η επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο, θα καταβάλλεται εκ των προτέρων, σε κυλιόμενη βάση, και το υπόλοιπο 30% μέσω δόσεων). Εκτός από τα 4 δισ. της προκαταβολής, το φθινόπωρο θα έρθουν εκτός προγράμματος άλλα 3,6 δισ. ευρώ ως πρώτη δόση δανείων και επιδοτήσεων: το 52% είναι δάνεια και το 48% είναι άμεσες επιδοτήσεις. Έτσι το 2021 θα εισπραχθούν συνολικά διπλάσια κονδύλια από όσα αρχικά υπολογίζονταν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα έρχονται κάθε χρόνο 3,5 δισ. επιδοτήσεις σε δύο ισόποσες δόσεις, μία στα μέσα και μία στο τέλος κάθε χρονιάς, ενώ στα τέλη του έτους η χώρα θα παίρνει μία επιπλέον δόση από τα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στις αρχές κάθε έτους η χώρα δεν θα λαμβάνει κονδύλια, αλλά θα πορεύεται και θα εκτελεί έργα και μεταρρυθμίσεις με όσα έλαβε εκ των προτέρων. Πληρωμές δόσεων θα έρχονται από το β’ ή το γ’ τρίμηνο και μετά, κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας παρακολούθησης και αξιολόγησης προόδου του προγράμματος.Source link