Έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις

Αθήνα

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση αφορούσε σε «θεσμικά θέματα και το πώς το κράτος θα διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι παραμένει ο -αναθεωρημένος επί τα χείρω- στόχος για έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τόμσεν (ΔΝΤ), Μορς (Κομισιόν) και Μαζούχ (ΕΚΤ) ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη ταχύτητα στις διαδικασίες που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η τρόικα φέρεται επίσης να υποστηρίζει πως πιθανές νέες αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα διογκώσουν το χρηματοδοτικό κενό του 2014.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται «σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα» με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε, είναι να δοθεί λύση στα θέματα των προαπαιτούμενων, ενώ σημείωσε πως το θέμα των πλειστηριασμών θα εξεταστεί διεξοδικά την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν, κατά πάσα πιθανότητα, και το Σαββατοκύριακο, καθώς «ανοικτά» είναι πολλά «καυτά» θέματα, όπως η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ (για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ), ο ΦΠΑ στην εστίαση, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, κ.ά.

Σημειώνεται ότι, κατά τη δήλωση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση «καταγράψει περαιτέρω πρόοδο».

In.gr