Έως 15 δισ. θα κοστίσει η διετής επιμήκυνση του Μνημονίου, λέει ο Γ.Στουρνάρας

 Αθήνα
Στα 13-15 δισ. ευρώ θα διαμορφθωθούν οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της Ελλάδας στην περίπτωση που λάβει διετή επιμήκυνση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, είπε ο υπουργός Οικονομικών την Δευτέρα.
«Υπάρχει…το χρηματοδοτικό κενό που το υπολογίζουμε σε 13 – 15 δισ. ευρώ, το οποίο θα δημιουργηθεί αν πάρουμε τη διετή παράταση», ανέφερε στο Reuters ο κ. Στουρνάρας.

«Είναι δυνατό να καλυφθεί στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή η Ελλάδα να αποπληρώσει αργότερα τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Όπως ανέφερε σε έγγραφο του προς τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβόνας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το ποσό που απαιτείται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013 – 2014 παραμένει στα 13,5 δισ. ευρώ (11,5 δισ. δαπάνες και 2 δισ. έσοδα).

Λαγκάρντ: Δεν αρκούν τα 11,5 δισ. ευρώ

Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει κενό χρηματοδότησης, υποστηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ -μιλώντας, μεταξύ άλλων, και για ανάγκη αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.

Αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε από την Ουάσινγκτον ότι το Ταμείο επιδιώκει οι χώρες που βρίσκονται σε μηχανισμούς στήριξης και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για μείωση του χρέους να λαμβάνουν περισσότερο χρόνο και ευκαμψία για να επιτύχουν τους στόχους.

Η Ελλάδα, επισήμανε, χρειάζεται σειρά περικοπών και ενίσχυση εσόδων για να καλύψει το κενό που έει προκύψει, παράλληλα με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεν χρειαζόμαστε μόνο 11,5 δισ. ευρώ περικοπών, χρειαζόμαστε σειρά περιοκπών και ενίσχυση εσόδων για να καλυφθεί το κενό», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Ως μέρος αυτής της εξίσωσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος», τόνισε.

Suddeutsche: Χρειάζονται επιπλέον 30 δισ. ευρώ

Η επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος απαιτεί άλλα δύο χρόνια και επιπλέον 30 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η γερμανική Suddeutsche Zeitung (SZ), επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται δύσκολο το χρονοδιάγραμμα πλήρους επανόδου στις αγορές το 2020 -αναφορές που γίνονται λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα που μιλούν για μεγάλο κενό χρηματοδότησης.

«Ως εκ τούτου είναι ανοικτό εάν και πότε η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Σε δημοσίευμά της, την Τρίτη, η SZ επικαλείται πηγές της ΕΕ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι η Αθήνα χρειάζεται «τουλάχιστον δύο χρόνια» επιπλέον για να ορθοποδήσει.

Επίσης, τόσο Βρυξέλλες όσο κεντρικές τράπεζες φέρονται να αποτιμούν «σε περίπου 30 δισ. ευρώ το νέο κενό χρηματοδότησης». Παράλληλα, ο στόχος της πλήρους επανόδου της χώρας στις αγορές το 2020 φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τις πηγές από τις κεντρικές που επικαλείται η εφημερίδα, οι τρεις αιτίες του κενού είναι η υστέρηση των 10 δισ. ευρώ που υπήρχε με την είσοδο στο δεύτερο πρόγραμμα, η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων αλλά και η βαθιά ύφεση.

Πηγή: in.gr