Αδύναμη πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής καταγγέλλει ο Ν.Λέκκας

Αθήνα

Σε έλλειψη πολιτικής βούλησης και συνεργασίας των τραπεζών απέδωσε την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής, ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, εξαπολύοντας δριμεία κριτική σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt.

Καταγγέλλοντας την κατάσταση ο κ. Λέκκας λέει χαρακτηριστικά πως «συμφωνεί απολύτως με την Κριστίν Λαγκάρντ» στο ότι αν είχε αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή η ελληνική κρίση θα είχε σε μεγάλο βαθμό λυθεί. Τα σχόλια στα οποία αναφέρεται ο Λέκκας ήταν η συνέντευξη Λαγκάρντ στον βρετανικό Guardian.

«Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της ασυλίας της ελίτ» υπογραμμίζει ο Λέκκας, δήλωσε που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει 17ης Ιουνίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, «η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει φτάσει το 10 με 15% του ΑΕΠ. Είναι γύρω στα 40 με 45 δισ. το χρόνο. Εάν μπορούσαμε να εισπράξουμε το μισό αυτού του ποσού, τότε θα είχαν λυθεί τα προβλήματα της Ελλάδας. Απαιτεί βέβαια πολιτική βούληση».

Το στέλεχος του ΣΔΟΕ προσθέτει βέβαια ότι «οι πολιτικοί μας αρχίζουν να το καταλαβαίνουν» δήλωση όμως που θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν για να θεωρηθεί αισιόδοξη και όχι όταν η Ελλάδα έχει φθάσει στο χείλος του γκρεμού.

Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ διακρίνει πάντως μια μεταστροφή εδώ κι ένα χρόνο, καθώς η φοροδιαφυγή δεν θεωρείται πλέον σπορ αλλά έγκλημα.

Τουλάχιστον οργή προκαλεί δε σε όσους έχουν υποστεί το τσουνάμι των νέων φορολογικών μέτρων προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι για τα έσοδα, ότι «τους κατάλληλους νόμους (για την πάταξη της φοροδιαφυγής) τους διαθέτουμε από το 1996, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ».

«Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της ασυλίας της ελίτ» υπογραμμίζει ακόμη ο κ. Λέκκας.

Το στέλεχος του ΣΔΟΕ επικρίνει όμως με σφοδρότητα και την ελλιπή συνδρομή των τραπεζικών ιδρυμάτων στον εντοπισμό φοροδιαφυγής. «Προς το παρόν, πρέπει δυστυχώς να πω ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία με τις τράπεζες» τονίζει.

Όπως εξηγεί, «κάναμε αίτηση για να ανοιχτούν λογαριασμοί πάνω από 5000 υπόπτων και το πετύχαμε μόνο σε 214 περιπτώσεις. Τα πρόστιμα που επιβάλαμε ήταν της τάξης των 650 εκατ. ευρώ».

Όπως δε γράφει η Welt, ειδικά σε 500 περιπτώσεις που αφορούσαν πολιτικούς διαφορετικών κομματικών προελεύσεων, η πρόοδος ήταν εξαιρετικά αργή.

Σε ο,τι αφορά τη διαφθορά εντός των εφοριών, ο κ. Λέκκας τονίζει ότι «με το Elenxis θα μπορούμε να παρακολουθούμε τι κάνει ο εφοριακός. Μέχρι το Σεπτέμβριο θα το εγκαταστήσουμε και ελπίζουμε να σταματήσουν το ‘λάδωμα’ εφοριακών και οι βρώμικες συναλλαγές» λέει.

Ωστόσο για τους πολιτικούς και το πελατειακές σχέσεις τους δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ανάλογο σύστημα. «Αξιωματούχοι, όπως οι βουλευτές, έχουν δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα» λέει χαρακτηριστικά ο Λέκκας.

Πηγή: In.gr