Αλλαγές στο ελληνικό χρονοδιάγραμμα δείχνει πως θα δεχόταν η Ουάσινγκτον

Λος Κάμπος
Η αμερικανική κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί πως θα έβλεπε θετικά συζητήσεις για αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος, διαπιστώνοντας καθυστερήσεις -λόγω και του πολιτικού αδιεξόδου- στην πορεία εφαρμογής του.

«Περιμένουμε οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να αναγνωρίσουν πως το ελληνικό μνημόνιο έχει βρεθεί εκτός προγράμματος εδώ και κάποια περίοδο, εν μέρει εξαιτίας της παρατεταμένης πολιτικής διαδικασίας και της απουσίας κυβέρνησης» ανέφερε η Αμερικανίδα υφπουργός Οικονομικών Λαέλ Μπρέιναρντ σε δηλώσεις της από τη Σύνοδο της G20. Αυτό, επισήμανε, εμπόδισε «την εξεύρεση ενός τρόπου να καταγράψει πρόοδο απολύτως συμβατού με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».

Όπως σημειώνει το Reuters, πρόκειται για την πρώτη φορά που αξιωματούχος των ΗΠΑ στηρίζει τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η Ουάσινγκτον αποσαφηνίζει πως δεν τίθεται θέμα στόχων.

«Οι βασικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, αλλά υπάρχει η παράμετρος του χρόνου όπως και η παράμετρος του ότι η ανάπτυξη ήταν πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν» είπε η Μπρέιναρντ, τονίζοντας πως «θα είναι σημαντική η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα για παράδειγμα, για να ενισχυθεί και πάλι η ανάπτυξη».

«Πιστεύω λοιπόν πως υπάρχει περιθώριο και για τις δύο πλευρές να προχωρήσουν, και σαφώς θα στηρίξουμε κάτι τέτοιο» σημείωσε.

«Σε κάθε πρόγραμμα σταθεροποίησης υπάρχει η δυνατότητα να αναγνωρίζεται ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, αναγνωρίζοντας ότι τα οικονομικά αποτελέσματα δεν προέκυψαν όπως αρχικά προβλεπόταν» είπε χαρακτηριστικά η Μπρέιναρντ.

Πηγή: in.gr