Ανάκτηση δανείων της Alpha Bank Romania

Στην επανάκτηση του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των δανειακών κεφαλαίων, που χορήγησε στο σημαντικότερο οικιστικό επενδυτικό πλάνο real-estate στο Βουκουρέστι, στοχεύει η Alpha Bank Romania.

Ο λόγος γίνεται για το project «Asmita Gardens», κόστους επένδυσης 127 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθούν 758 διαμερίσματα διαφόρων μεγεθών, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της ινδικής εταιρείας Asmita και του επενδυτικού fund «Charlemagne».

Το έργο ενώ ξεκίνησε με θετικές προσδοκίες και προπώληση διαμερισμάτων από τις αρχές του 2007, εν τούτοις επλήγη από την οικονομική κρίση και το επακόλουθο «πάγωμα» της αγοράς real-estate στη Ρουμανία.

Τα χειρότερα ήρθαν το Νοέμβριο του 2011, όταν η εταιρεία διαχείρισης-υλοποίησης του «Asmita Gardens» χρεοκόπησε, έχοντας οφειλές της τάξης των 110 εκατ. ευρώ και χωρίς να υπάρχουν ορατά σημάδια σημαντικής βελτίωσης στην τοπική αγορά real-estate.

Πώληση
H Alpha Bank Romania έχει λαμβάνειν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει από τη σταδιακή πώληση των περατωθέντων διαμερισμάτων. Πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκαν τα τελευταία 361 διαμερίσματα, που ολοκληρώθηκαν κατασκευαστικά στα επτά οικιστικά συγκροτήματα του «Asmita Gardens».

Από τον περσινό Νοέμβριο και έπειτα έχουν πωληθεί 34 διαμερίσματα, ρυθμός που κρίνεται ικανοποιητικός με βάση τις συνθήκες της αγοράς και δύναται να αυξηθεί. Μάλιστα από τα 361 τελευταία διαμερίσματα, εκτιμάται ότι μπορούν να μαζευτούν συνολικά περίπου 45 εκατ. ευρώ. Όπως επισήμανε στην πρόσφατη τελετή εγκαινίων του συγκροτήματος, ο Π. Βούλγαρης, αντιπρόεδρος του corporate-banking της Alpha Bank Romania, η τράπεζα σκοπεύει να ανακτήσει όλο το χρέος και εκτιμά ότι οι τιμές ανά τ.μ. θα αυξηθούν. Ακόμη, η Alpha θα παρουσιάσει για να κεντρίσει το ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών, ένα ειδικό προϊόν χορηγήσεων.

Όσον αφορά στη διαδικασία της χρεοκοπίας, ο οίκος Euro Insol, που είναι σύνδικος πτώχευσης (judicial administrator) και η Alpha Bank θα υποβάλουν πλάνο ανασυγκρότησης της ιδιοκτήτριας εταιρείας του έργου εντός 30 ημερών, από τη στιγμή που θα συμπληρωθεί ο τελικός πίνακας οφειλών, κάτι που χρονικά τοποθετείται εντός των επόμενων ημερών.

Πηγή: imerisia.gr