Αναγκαία τα επώδυνα μέτρα για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, λέει το Βερολίνο

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε «επώδυνα και ριζικά μέτρα προσαρμογής» για να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα είναι «ιδιαίτερη περίπτωση».

«Το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί, οι παράμετροί του έχουν τεθεί και τώρα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας» σημείωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στη Rheinische Post.

Στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε ένα επιτυχημένο «κούρεμα» χρέους, ενώ αποφασίστηκε και δεύτερο πρόγραμμα για τη χώρα, σημείωσε. Μετά την έκθεση της τρόικας, «[οι Έλληνες] και εμείς θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση».

Κατά το Βερολίνο, συνέχισε, «πρόκειται για το έαν θα συνεχιστεί η πορεία, που προσφέρει επαρκείς πιθανότητες στην Ελλάδα να επιστρέψει στο ορατό μέλλον στις αγορές». «Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητα σκληρά και ριζικά μέτρα προσαρμογής σε αρκετούς τομείς» τόνισε ο Σόιμπλε.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι πολιτικοί στη Γερμανία, η Ευρωζώνη θα ενισχυόταν, εάν ένα μέλος την εγκατέλειπε, ο Σόιμπλε είπε: «Η Ευρωζώνη δεν ενισχύεται σε καμία περίπτωση εάν ένας υπουργός Οικονομικών απαντά σε τέτοιες ερωτήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα υπάρξουν ευρωομόλογα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά ότι θα πρέπει να ισχύσει η αρχή «καμιά ευθύνη χωρίς έλεγχο» και, αναφερόμενος στη δήλωση που φέρεται να έκανε η καγκελάριος πριν από λίγες εβδομάδες ότι «όσο ζει δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα», τονίζει: «Όσο δεν υπάρχει κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα. Υπό αυτή την έννοια ούτε εγώ θα ήθελα να δω ευρωομόλογα στη ζωή μου».

Πηγή: banknews.gr