Αναπτυξιακό πακέτο 20 + 30 δισ. από την Ε.Ε.

Τονωτική «ένεση» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει η διαφαινόμενη αναστολή για ένα διάστημα της υποχρεωτικής συμμετοχής της χώρας σε συγχρηματοδοτούμενα με την Ε.Ε. έργα υποδομής και η παράλληλη χρηματοδότηση αυτών εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε. Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα η «Η» του Σαββάτου και ήρθε λίγη ώρα αργότερα να επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, με δηλώσεις του σε βελγική εφημερίδα, τάσσεται υπέρ της πλήρους χρηματοδότησης από την Ε.Ε. των έργων στα οποία θα πρέπει να έχει συμμετοχή και η Ελλάδα. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν κατανοώ, αναμφίβολα είμαι αγαθός, αυτήν την ευρωπαϊκή δυστροπία, σύμφωνα με την οποία όταν πρόκειται να κατανεμηθούν σημαντικά ποσά στην Ελλάδα, στα πεδία εφαρμογής της περιφερειακής μας πολιτικής, ή της πολιτικής μας υπέρ της Συνοχής, συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι είναι υποχρεωτική η συγχρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους-μέλους των σχετικών προγραμμάτων».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique», προτείνει «η Ελλάδα να επωφεληθεί από μία πρόσθετη οικονομική στήριξη της Ε.Ε.», επιπλέον της δανειοδότησης της Ε.Ε. προς τη χώρα μας.

Πατέρας που δέρνει…

Αναπτυξιακό πακέτο  20 + 30 δισ. από την Ε.Ε.

Και σημειώνει: «Η Ευρώπη παρουσιάζεται ως ένας πατέρας που δέρνει το παιδί του κατά τη διευθέτηση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, θα ήθελα, λοιπόν, ως Ε.Ε. να αρθρώσουμε, επίσης, έναν πολιτικο-οικονομικό λόγο, ο οποίος να ξαναδώσει στους Έλληνες την ελπίδα», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, με τη συνέντευξή του αυτή, καθιστά απολύτως σαφές ότι η υποχρέωση της συγχρηματοδότησης από την Ελλάδα των προγραμμάτων της Ε.Ε. για τη Συνοχή και την Περιφέρεια «θα πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να ανασταλεί όσον αφορά την Ελλάδα».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ εκφράζει, τέλος, και την «ανησυχία» του μπροστά στην ογκούμενη εχθρότητα για την Ε.Ε. πληθυσμών της Ευρώπης που είναι αντιμέτωποι με προγράμματα οικονομικής λιτότητας. «Αν οι σημερινοί νέοι καταστούν οι ευρωσκεπτικιστές του αύριο, τότε θα έχουν συνταυτιστεί με την προηγούμενη από αυτούς γενεά», δήλωσε σχετικώς ο κ. Γιούνκερ στη «La Libre Belgique».

Διάδοση κρίσης
Σε άλλη συνέντευξή του, στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποίησε κατά μίας διάδοσης της κρίσης του ευρώ στο Βέλγιο και την Ιταλία. «Η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και λόγω του αυξημένου χρέους τους το Βέλγιο και την Ιταλία, ακόμη και πριν από την Ισπανία», δήλωσε στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με το Ζ. Κ. Γιούνκερ, κρατά αποστάσεις από την ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη σωτηρία της Ελλάδας, γιατί όπως σημειώνει μπορεί να οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης στο να κατατάξουν την Ελλάδα στην κατηγορία «αναξιόχρεη», κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα. «Παίζουμε με τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο, που είναι υπέρμαχο μίας λύσης στην κρίση χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών.

Και ο επικεφαλής του Eurogroup καταλήγει σημειώνοντας πως «αν η Ελλάδα καταταχθεί στην κατηγορία αυτή, αυτό μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, στη συνέχεια το Βέλγιο και η Ιταλία».

Κολοσσιαία προσπάθεια
Z. K. Γιούνκερ: «Θα πρέπει ακόμα να δούμε ότι η Αθήνα έχει λάβει σημαντικά μέτρα εξυγίανσης. H Eλλάδα έχει μειώσει το έλλειμμά της σε μία τάξη μεγέθους μεταξύ 5% και 7% του AEΠ. H ίδια συμφώνησε να προχωρήσει σε πρόσθετη μείωση του ελλείμματος κατά 3% στους τελευταίους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για μια κολοσσιαία προσπάθεια!

Ούτε η Γερμανία…
Λέω συχνά στους Γερμανούς ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε για εκείνους μείωση 125 δισ. ευρώ σε έξι μήνες. Aκόμη και η Γερμανία, η οποία θεωρεί εαυτήν πιο ενάρετη από τους άλλους -κάτι που δεν ισχύει- δεν θα ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει αυτή την προσπάθεια».