«Ανελαστικοί» οι εταίροι, άμεση λήψη μέτρων 3 δισ. ευρώ προαναγγέλλει ο ΥΠΟΙΚ

Βρυξέλλες
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στάθηκαν «ανελαστικοί» στην υλοποίηση των μέτρων στα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα για το 2012, ανέφερε ο Γ.Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες, προαναγγέλλοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με τρία δισ. ευρώ τις επόμενες εβδομάδες. Ο υπουργός ανέφερε πως δεν έθεσε επισήμως το ζήτημα της επιμήκυνσης, αλλά τόνισε ότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο».

Σε δηλώσεις του λίγο πριν το κλείσιμο του Ecofin την Τρίτη, ο Γ.Στουρνάρας μίλησε για την ανάγκη να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά εντός του 2012, ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων.

Όπως ανέφερε, στη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «υπήρξαν ανελαστικοί» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα το 2012.

Ως εκ τούτου μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, συμπλήρωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εμφατικά στους ομολόγους του, την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία.

Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ναι μεν δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν έρθει η ώρα θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο». «Είμαστε στον 5ο χρόνο της ύφεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: in.gr