Ανοδικά, κόντρα στις επιλεκτικές πιέσεις, το Χρηματιστήριο


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Σταθερά λίγο πάνω από τις 880 μονάδες κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχεται τις πιέσεις από το ήμισυ σχεδόν του ταμπλό του, καταφέρνει να κρατήσει τον θετικό ρυθμό, χωρίς βέβαια να δίνει το μήνυμα της απόλυτης κυριαρχίας των αγοραστών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,79% στις 883,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 45,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.136,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,68% στις 579,48 μονάδες.

Μπορεί το Χρηματιστήριο να κρατάει το θετικό του πρόσημο και να κινείται πάνω από τις 880 μονάδες, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξαλείψει τη νευρικότητα που υπάρχει σε πολλούς του τίτλους. Και με δεδομένες κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που ούτως ή άλλως ήταν αναμενόμενες, στηρίζεται στην άνοδο των ΔΕΗ, Eurobank και Alpha Bank, τρία αντίβαρα της πτώσης των Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Λάμδα.

Βέβαια, η νευρικότητα αυτή σχετίζεται και με τη σημερινή γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία καλείται να εγκρίνει τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έχει προτείνει το διοικητικό συμβούλιο. Τα περιθώρια μεγάλου εύρους ερμηνειών, το πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων και το άγνωστο της επόμενης ημέρας, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της τιμής της μετοχής τροφοδοτούν αυτή τη νευρικότητα, με την αγορά να αναμένει τις σημερινές τοποθετήσεις της διοίκησης.

Την ίδια ώρα, η επιλεκτικότητα δεν λείπει στους αγοραστές, οι οποίοι προσβλέπουν σε υψηλότερα επίπεδα, και πιο συγκεκριμένα προς τις 900 μονάδες, δεδομένου του ότι όλο και περισσότεροι αναλυτές βλέπουν την αναπτυξιακή έκρηξη της ελληνικής οικονομίας από τούδε και στο εξής. Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος χτες, σήμερα και η ING εκτιμά ένα ισχυρό δεύτερο εξάμηνο για τη χώρα.

Αν και για το σύνολο του 2021 ο πήχης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κρατηθεί χαμηλά, κυρίως λόγω της μεγάλης ύφεσης που αναμένεται στο α’ τρίμηνο, το β’ εξάμηνο αναμένεται εντυπωσιακό, όπως προβλέπει η ING, με την οικονομία να αρχίζει να “ανεβάζει” ρυθμούς από το τρέχον β’ τρίμηνο και την ανάκαμψη να κορυφώνεται στο  γ’ και το δ’ τρίμηνο.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημειώνει κέρδη 4,21%, με τη Eurobank να είναι στο +3,84% και την Alpha Bank στο +3,41%. Κέρδη 2,08% σημειώνει η Motor Oil, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Coca Cola και ΕΥΔΑΠ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Aegean και Titan.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 3,01%, με τις Ελλάκτωρ και Λάμδα να είναι στο -1,24% και -1,20% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος, με τις ΕΧΑΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή να είναι χωρίς μεταβολή.Source link