Αποκλείει αποβολή χώρας από την Ευρωζώνη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε τη δυνατότητα αποβολής οποιασδήποτε χώρας από την Ευρωζώνη, λέγοντας πως μια τέτοια ενέργεια δεν είναι δυνατή βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών. Τάχθηκε, δε, κατά της διάσπασης της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι θεωρεί πως είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη είναι μια περιοχή χωρισμένη ανάμεσα σε «έναν ενάρετο βορρά και έναν μη ενάρετο νότο»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV1 αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Αποκλείω την υπόθεση της αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, στην πραγματικότητα η συνθήκη δεν έχει εργαλεία που να μας επιτρέπουν να το κάνουμε.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Πορτογαλία για να συζητήσει με πορτογάλους αξιωματούχους τη διάσωση της οικονομίας της χώρας, δήλωσε προς το TV1 ότι είναι σίγουρος πως η σημερινή συμμετοχή στην ευρωζώνη δεν θα μεταβληθεί τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύω ότι σε 10 χρόνια όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθούν να έχουν το ευρώ· είμαι πεπεισμένος ότι σε 10 χρόνια η ευρωζώνη θα έχει περισσότερα μέλη» σημείωσε.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ακόμη πως θεωρεί παράλογο να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη είναι μια περιοχή χωρισμένη ανάμεσα σε «έναν ενάρετο βορρά και έναν μη ενάρετο νότο».

Με τις δηλώσεις του, ο Γιούνκερ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις πληροφορίες που θέλουν Γερμανία και Γαλλία να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης, σε δύο ταχύτητες.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Ευρωζώνης είχε αντιδράσει και στο σχεδιασμό της Γαλλίας και Γερμανίας πριν από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη.

Πηγή: In.gr