Απολύσεις ζητάει η τρόικα

Υπέρ των ταχύτατων μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο τομέα τάχθηκε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε – μιλώντας στο συνέδριο του Economist – “πρέπει να βάλουμε γκάζι στις διαθρθωτικές αλλαγές με έμφαση στο ενιαίο μισθολόγιο τη φορολογική διοίκηση, την απασχόληση, την υγεία και τις δαπάνες”.

Αν και δεν αναφέρθηκε σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εντούτοις φωτογράφισε πως κάτι τέτοιο είναι μέρος της λύσης.

Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα «περνάμε φρούτα από τα χαμηλά του δέντρου, σήμερα όμως πρέπει να πάμε πιο ψηλά». Αν δεν γίνουν αυτά, τόνισε χαρακτηριστικά το έλλειμμα δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 10% και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει ανάπτυξη το 2012.

Επιβεβαίωσε ότι γίνονται συζήσεις για την επέκταση της χρηματοδότησης για την περίοδο 2012-2013 και σημείωσε ότι είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική θέληση ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι αυτές είναι μονόδρομος και έφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας που έχουν γίνει σημαντικές και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, το μέλος της ΕΚΤ Γιουργκεν Σταρκ τόνισε ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση έχει αφετηρία το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη όπου εκεί υπάρχουν κεκτημένα συμφέροντα χωρίς ωστόσο να γνωρίζει όπως τόνισε «ποιοι και τι προσδοκούν»