«Απώλεια εσόδων» πάνω από 28 δισ. στα ταμεία

Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου και της βύθισης της οικονομίας στην ύφεση, τα ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν στη χειρότερη θέση...

Σήμα κινδύνου για το Ασφαλιστικό -παρά τις πρώτες εξοικονομήσεις δαπανών που καταγράφονται στους κλάδους υγείας και παρά τα δυσμενή για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους μέτρα (μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.α.)- εκπέμπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ).

Οι απώλειες εσόδων από την εισφοροδιαφυγή, τις απλήρωτες οφειλές από την ύφεση και την ανεργία αυξάνονται και, ήδη, ξεπερνούν τα 28 δισ. ευρώ το χρόνο (όση δηλαδή είναι η αξία της κινητής περιουσίας των Ταμείων, όπου, επίσης, καταγράφονται λογιστικές ζημίες λόγω της μείωσης της τιμής των μετοχών, των αμοιβαίων κεφαλαίων και των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαν. Τσιακανίκας, στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου και της βύθισης της οικονομίας στην ύφεση, τα ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν σε χειρότερη θέση, καθώς:

1. Η ανεργία αυξήθηκε και οι απώλειες εσόδων από εισφορές «αγγίζουν» πλέον τα 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Όπως αποκάλυψε, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, η γ.γ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων υπαλλήλων του ΙΚΑ, Ι. Τσιαπαρίκου, η μείωση των εσόδων από εισφορές λόγω της ύφεσης και της ανεργίας φτάνει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 16,5% στο πρώτο δίμηνο! Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο τέλος του χρόνου θα έχει έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ και ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Οι μειώσεις των μισθών κατά μέσο όρο 6% – 7% στις επιχειρήσεις θα στερήσουν τα Ταμεία φέτος από 800 εκατ. ευρώ.

3. Η εισφοροδιαφυγή, ελλείψει μηχανισμών ελέγχου και κινήτρων ασφάλισης, αυξήθηκε από το 15% που ήταν το 2001 (με απώλειες 2,8 δισ. ευρώ) στο 30% και σε απώλειες πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο. Στον ΟΓΑ η εισφοροδιαφυγή φτάνει το 40%, που σημαίνει απώλεια εσόδων 750 εκατ. ευρώ ετησίως.

4. Οι οφειλές από απλήρωτες εισφορές παρά τις ρυθμίσεις ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ (τα 550 εκατ. ευρώ τα οφείλει μόνο η Ολυμπιακή), τα 4 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και είναι 1 δισ. ευρώ στα υπόλοιπα ταμεία.

5. Οι απώλειες για τα Ταμεία και τους κλάδους υγείας, παρά τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και των υλικών και την πρώτη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ξεπερνούν τα 3,6 δισ. ευρώ.

Η ετήσια απώλεια για τα Ταμεία
9 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή
11 δισ. ευρώ από απλήρωτες οφειλές
4 δισ. ευρώ από την ανεργία
800 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις των μισθών
3,6 δισ. ευρώ από σπατάλες ? διαφθορά στους κλάδους υγείας

Σε πτώση και η περιουσία

Τα Ταμεία «μετρούν, παράλληλα, λογιστικές ζημίες τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ λόγω της μείωσης της αξίας μετοχών, αμοιβαίων και ομολόγων του Δημοσίου, και της μη αξιοποίησης των κινητών αξιών και των ακινήτων, εκτιμά η Ομοσπονδία των εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι σε κάποια Ταμεία παραμένουν και τα δομημένα ομόλογα.

Η κακή οικονομική κατάσταση έχει υποχρεώσει ορισμένες διοικήσεις να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις τίτλων ώστε να καλύψουν συνταξιοδοτικές δαπάνες. Η αξία της κινητής περιουσίας των Ταμείων στις 31/12/2010 ήταν 27 δισ. ευρώ. Ο ΟΑΕΔ, ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία κατείχαν περιουσία 1,1 δισ. ευρώ. Η αξία των ακινήτων, με βάση τις αντικειμενικές τιμές, ήταν για τα Ταμεία 1,7 δισ. ευρώ και για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Ε.Ε.) 1,5 δισ. ευρώ.