Απώλειες 1 τρισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ από τη φοροδιαφυγή

Στρασβούργο, Γαλλία
Στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως υπολογίζεται η απώλεια πόρων της ΕΕ από τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη, ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επισήμανε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, κατά την έναρξη της σχετικής συζήτησης για την φοροδιαφυγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα και να εξασφαλίσουμε καλύτερο συντονισμό, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, η απώλεια πόρων από φορολογική απάτη στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, δηλαδή «ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών της ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα χάσμα στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και των φορολογικών «παραδείσων», εντός κι εκτός Ευρώπης, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει διασφαλίσει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος (μισθοί, μερίσματα, κέρδη από κεφάλαια, κ.λπ.).

«Με κοινές προσπάθειες θα σημειώσουμε πρόοδο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι γίνεται ακριβοδίκαιη κατανομή του βάρους της κρίσης και θα πρέπει να πληγούν αυτοί που αρνούνται να καταβάλουν το μερίδιό τους στην κρίση φοροδιαφεύγοντας. Θα πρέπει να είμαστε πλέον πιο φιλόδοξοι, εγκρίνοντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες προτάσεις», σημείωσε.

Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Λουσίντα Κρέιτον υποστήριξε ότι «αύριο το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα θεσπίσει ένα πλαίσιο για περαιτέρω εργασίες σε δύο σημαντικούς για την ευρωπαϊκή οικονομία τομείς, την οικονομία και τα στοιχεία φορολόγησης».

Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα είναι «η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής», επισήμανε η κ. Κρέιτον, διαβεβαιώνοντας ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Κομισιόν σκοπεύει τον Ιούνιο να καταθέσει προτάσεις για τροποποίηση της οδηγίας για τις διοικητικές φορολογικές διαδικασίες», ενώ «σε διεθνές επίπεδο θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις ως προς την ανταλλαγή των πληροφοριών με βάση τις νέες διεθνείς προδιαγραφές που θα λαμβάνουν υπόψη τις ρυθμίσεις της ΕΕ», στα ζητήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

Πηγή: In.gr