Αρχές 2014 η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Αθήνα

Στα 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014 για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε ημερίδα στη Βουλή. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικώς σε δύο περιοχές της χώρας και θα αφορά πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το 2015 θα επεκταθεί πανελλαδικά.

Τονίζοντας ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού ο κ. Στουρνάρας ανέφερε χαρακτηριστικά «επιδοματική πολιτική με δανεικά, που στέλνει το λογαριασμό στην επόμενη γενιά, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε αναδιανεμητική».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού και σταθερού κοινωνικού κράτους δικαίου, ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να γίνει με τρόπο μεθοδικό, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.
«Πρέπει να εργαστούμε με μεθοδικότητα και βάσει των επιστημονικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεση μας, αλλά και την εμπειρία, έως σήμερα, από την άσκηση της προνοιακής πολιτικής, ώστε να εντοπίσουμε ποιες είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και να παρέχουμε στους δικαιούχους εισοδηματική ενίσχυση, συνδυαζόμενη με δράσεις κοινωνικής ένταξης» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Διευκρίνισε ότι «στόχος είναι να καταγραφεί ο πληθυσμός που χρειάζεται τη βοήθεια αυτή και να εξασφαλιστεί ότι όλη η βοήθεια θα παρασχεθεί στοχευμένα, με τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να προβούμε και στην πανελλαδική επέκταση του προγράμματος».

«Επιδοματική πολιτική με δανεικά δεν γίνεται»

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχουν εγγραφεί 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014. «Μια βασική διαφορά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τόσο στην πιλοτική όσο και στην καθολική του εφαρμογή, είναι ότι χρηματοδοτείται από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Γιατί μέσα από τον πλεονασματικό προϋπολογισμό εξασφαλίζεται στην πράξη η κοινωνική αλληλεγγύη και η αναδιανομή του πλούτου. Επιδοματική πολιτική με δανεικά, η οποία στέλνει το λογαριασμό αόριστα στην επόμενη γενιά, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε αναδιανεμητική» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπογράμμισε πως το περιουσιολόγιο εκτός από ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ενάντια στη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή θα προσφέρει τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι προνοιακές πολιτικές με τον βέλτιστο τρόπο, καθώς οι τελικοί δικαιούχοι των κοινωνικών προγραμμάτων δεν θα αναδεικνύονται μόνο βάσει της φορολογικής δήλωσης αλλά βάσει της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης.

Πρόσθεσε πάντως ότι «το περιουσιολόγιο, ακόμη και στην πλήρη εφαρμογή του δεν είναι πανάκεια. Τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εξισώσεις και πληροφοριακά συστήματα. Γι΄ αυτό θα είναι πάντα απαραίτητο ένα σοβαρό δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες με συγκεκριμένα μεθοδολογικά εργαλεία θα εντοπίζουν το πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα ακόμα και όταν αυτό συγκαλύπτεται ή δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο».

Βρούτσης: Πιλοτικά σε δύο περιοχές

Το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εφαρμοστεί σε δύο περιοχές της χώρας και το 2015 θα διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα ως βασική κοινωνική παρέμβαση πλήρους εφαρμογής, διευκρίνισε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι η κοινή παρουσία των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών αποδεικνύει την κυβερνητική βούληση, διότι -όπως είπε- ο ένας εφαρμόζει κι ο άλλος χρηματοδοτεί.

Απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Γιάννη Στουρνάρα ο υπουργός Εργασίας είπε: «Κι αυτό είναι το στοίχημα κύριε υπουργέ. Η χρηματοδότησή σας το 2015, για να κάνουμε αυτή τη θεμελιακή αλλαγή».

Το πρόγραμμα -όπως συγκεκριμενοποίησε ο υπουργός Εργασίας- θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, με άξονες την επαρκή εισοδηματική στήριξη, τη διαμόρφωση αγορών εργασίας που προωθούν την ένταξη των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε ότι, την αμέσως επόμενη περίοδο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα στην εξειδίκευση των περιοχών, των κριτηρίων και των φορέων που θα φέρουν εις πέρας την εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σημείωσε δε, πως είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στην Ελλάδα το πρόγραμμα αυτό και αποτελεί σημαντικό γεγονός παρότι έρχεται έστω και με καθυστέρηση.

«Έχουμε την πεποίθηση και τη βούληση, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να αποτελέσει τον βασικότερο πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο» σημείωσε και συμπλήρωσε πως το επόμενο ακόμη πιο σημαντικό βήμα είναι ότι η κυβέρνηση εγκαινιάζει τον διάλογο για την Πράσινη Βίβλο για την εθνική στρατηγική κοινωνικής ένταξης.

Ο υπουργός Εργασίας προσέθεσε ότι οι αποφασιστικές παράμετροι για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και η διαμόρφωση επαρκούς και αποτελεσματικής κοινωνικής διοίκησης.

Καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι, το υπουργείο Εργασίας καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση του σχεδιασμού και της υλοποίησης πολιτικών που θα απαντήσουν στις νέες αυξημένες κοινωνικές ανάγκες και την πρόκληση του ορθολογικού σχεδιασμού ενός συστήματος κοινωνικής προστασίας που με περιορισμένους πόρους πρέπει να διασφαλίσει την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των πολιτικών μας.

«Να διασφαλίσει δηλαδή ότι οι πόροι και η στήριξη της Πολιτείας θα πάει τελικώς σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, κάτι που δεν το έχουμε πετύχει μέχρι τώρα» διευκρίνισε και τόνισε πως εκτιμά ότι ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος απαντά και στις δύο αυτές προκλήσεις.

«Κανένας πεινασμένος, κανένας άνεργος»

«Κανένας πεινασμένος. Κανένας άστεγος», είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκπονεί η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα από σήμερα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας ανοίγοντας την Ημερίδα των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Προτεραιότητα του Προγράμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα δοθεί στην επιβίωση, την εξασφάλιση τροφής και στέγης για όλους» τόνισε ο κ. Σούρλας και παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι το 10% των πλουσιότερων Ελλήνων απολαμβάνει το 26% του εθνικού εισοδήματος. Το 10% όμως των φτωχότερων Ελλήνων, το 2,6% του εθνικού εισοδήματος.

«Αυτά είναι παράγοντες που δεν μας επιτρέπουν να λέμε ότι λειτουργεί το κοινωνικό κράτος» είπε ο κ. Σούρλας και κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να ακούσουν τις προτάσεις για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η επικείμενη υπουργική απόφαση για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Να μη μείνουν στα λόγια όσες προτάσεις διατυπωθούν, ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε συντονισμό των ενεργειών του κοινωνικού κράτους (συσσίτια, εκκλησία, δήμοι κλπ) και προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, προτού η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Πηγή: In.gr