Αυτόματες κυρώσεις για τα ελλείμματα άνω του 3% και ενεργοποίηση του ESM το 2012, ζητούν Μέρκελ-Σαρκοζί

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Αυτόματες κυρώσεις σε χώρες το δημοσιονομικό έλλειμμα των οποίων υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, εκτός και αν μία ενισχυμένη πλειοψηφία στο Eurogroup αποφασίσει διαφορετικά, επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης (ESM) από το 2012 και όχι από τα μέσα του 2013 όπως είχε αποφασιστεί παλαιότερα, προτείνουν μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, με τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την επιστολή, Παρίσι και Βερολίνο προτείνουν:

1) Τακτικές Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης -τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο- με μόνιμο πρόεδρο., οι οποίες θα καθορίζουν τον στρατηγικό προσανατολισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

2) Σε περιπτώσεις κρίσεων, οι Σύνοδοι αυτές θα είναι μηνιαίες και θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη, στην ανταγωνιστικότητα και στη δημοσιονομική σταθερότητα.

3) Όσες άλλες χώρες που έχουν υπογράψει το «Σύμφωνο για το Ευρώ» θα προσκαλούνται να συμμετέχουν όποτε συζητούνται θέματα που τους αφορούν.

4) Ενίσχυση του συντονισμού, της επιτήρησης και του σεβασμού των κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης σε κάθε κράτος – μέλος της Ευρωζώνης ενός κανόνα για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης – κατά προτίμηση ενσωματωμένου στο Σύνταγμα ή σε νόμο ίσης ισχύος.

5) Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), έπειτα από αίτημα της Επιτροπής ή ενός κράτους – μέλους, θα έχει τη δυνατότητα να επαληθεύει την ενεργοποίηση αυτού του κανόνα στην εθνική έννομη τάξη.

6) Τη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στο θέμα του συνυπολογισμού των συστάσεων που γίνονται σε ένα κράτος – μέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με την εκτέλεση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

7) Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της σύγκλισης και τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου, συμβατού με την Κοινή Αγορά, που θα επιτρέπει ταχύτερη πρόοδο σε θέματα χρηματοοικονομικών ρυθμίσεων, συγκλίσεων στην αγορά εργασίας, εναρμόνισης της φορολογίας των επιχειρήσεων και εισαγωγής πολιτικών που σχετίζονται με τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις χώρες της ευρωζώνης.

8) Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεραίνει ότι ένα κράτος – μέλος έχει υπερβεί το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό θα πυροδοτεί αυτόματες κυρώσεις, εκτός αν μία ενισχυμένη πλειοψηφία στο Eurogroup αποφασίσει διαφορετικά.

9) Το συγκεκριμένο κράτος – μέλος θα υποχρεώνεται να συμφωνεί με την Επιτροπή μία «Συνεργασία Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης» που θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και η οποία θα εγκρίνεται από το Eurogroup.

10) Μία διαδικασία επεμβάσεων αυξημένης βαρύτητας στη νομοθεσία ενός κράτους – μέλους θα μπορούσε να καθοριστεί ως στοχευμένη απάντηση στην υπέρβαση του πλαφόν του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Τα βήματα και οι κυρώσεις που θα προτείνει η Κομισιόν θα πρέπει να υιοθετούνται εκτός αν μία ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών της ευρωζώνης αποφασίζει διαφορετικά.

11) Η διαδικασία μείωση του κρατικού χρέους κάτω από το όριο του 60% του ΑΕΠ πρέπει να περιλαμβάνεται στη νέα Συνθήκη.

12) Την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από το 2012 ώστε να αντιμετωπιστούν μελλοντικά καλύτερα οι απειλές για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας σε κράτη – μέλη που μπορούν να μολυνθούν από την κρίση.

13) Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ESM, οι αποφάσεις του οποίου θα λαμβάνονται από μία ενισχυμένη πλειοψηφία (supermajority) του 85% του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

14) Σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η Συνθήκη για τον ESM πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να καταστεί σαφές ότι η λύση για την Ελλάδα είναι «μοναδική και ιδιαίτερη».

Οι δύο ηγέτες καταλήγουν επαναβεβαιώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ζητούν οι προβλέψεις για μία νέα Συνθήκη να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τον ερχόμενο  Μάρτιο.

Φόρος συναλλαγών και κοινή φορολογία

Στην επιστολή τους οι δύο ηγέτες αναφέρουν ακόμα ότι έχουν αποφασίσει να ενισχύσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική σύγκλιση των δύο χωρών. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα τα προωθήσουν, σε δεύτερη φάση, στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, οι δύο κυβερνήσεις έχουν λάβει τις εξής αποφάσεις:

1) Να ζητήσουν από τους υπουργούς Οικονομικών των δύο χωρών να επεξεργασθούν κοινή πρόταση για τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2012.

2) Να πραγματοποιούν στην έναρξη κάθε ευρωπαϊκού εξαμήνου (κάθε εξάμηνο αλλάζει η προεδρία της ΕΕ), ώστε να συζητούν την οικονομική και δημοσιονομική τους πολιτική και να ορίζουν τις μακροοικονομικές υποθέσεις (προβλέψεις) στις οποίες θα βασίζονται οι προϋπολογισμοί τους.

3) Για τον εορτασμό των 50 ετών από την υπογραφή της συνθήκης γαλλογερμανικής συνεργασίας (της λεγόμενης Συνθήκης των Ηλυσίων – υπεγράφη στις 23 Ιανουαρίου 1963), έχουν ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών να ετοιμάσουν κοινές προτάσεις για την σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα των δύο οικονομιών.

Τέλος, στην επστολή τονίζεται ότι έχουν συγκεκριμένα ζητήσει να ετοιμάσουν μία πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εναρμονισμένων συντελεστών, η οποία θα εφαρμοσθεί από το 2013.

Πηγή: In.gr