Βενιζέλος-Σόιμπλε: Γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ενόψει και της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποτέλεσαν το …κύριο πιάτο στο χθεσινό δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Βερολίνο.

Επίσης συζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την διευθέτηση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα με την δημιουργία του νέου πακέτου χρηματοδότησης αλλά και η ανάγκη, όπως τονίστηκε από την γερμανική πλευρά, να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τον εφαρμοστικό νόμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν το δείπνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ. Γιώργο Χριστοδουλάκη συναντήθηκαν με το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Πιο αναλυτικά οι κ.κ. Σόιμπλε και Βενιζέλος συμφώνησαν πως τα μέτρα που νομοθετήθηκαν πρόσφατα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν άμεσα, με σκοπό την επιτάχυνση της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας.

Παράλληλα όμως με την υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών υπογραμμίστηκε ότι είναι αναγκαία μια νέα ώθηση για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.

Κι αυτός καθώς η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών επενδύσεων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο άμεσο και μακροπρόθεσμο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στην πιθανή σύμπραξη γερμανικών επιχειρήσεων υπό το πρίσμα ότι η Ελλάδα ξεκινά αυτή την περίοδο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ.

Άλλωστε και η πρώτη κίνηση του προγράμματος αυτού αφορά στην πώληση επιπλέον 10% του ΟΤΕ στην γερμανική Deutshe Telekom έναντι 390 εκατ. ευρώ..

Εξάλλου πριν την συνάντηση του με τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με την διοίκηση της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των γερμανικών βιομηχανιών επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους να στηρίξουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην χώρας μας αρκεί βέβαια να διαμορφωθεί και το κατάλληλο επενδυτικό πλαίσιο.

Επίσης κατά την διάρκεια του δείπνου οι δύο υπουργοί μίλησαν για τους τρόπους που μπορεί να προωθηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σόιμπλε παρέθεσε το δείπνο σε παραδοσιακό γερμανικό εστιατόριο. Τον κ. Βενιζέλο συνόδευσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς.