Βολές Μπαρόζο κατά των κυβερνήσεων που δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης

Παρίσι, Γαλλία
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ζήτησε, την Τετάρτη, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μία περίοδο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μία «κρίσιμη στιγμή», ενώ έκανε λόγο και για ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης, εννοώντας κυρίως το Βερολίνο.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ακόμη και για την Ευρωπαϊκή Ενωση […] Έχουμε μπροστά μας ένα συστημικό πρόβλημα, πρέπει να έχουμε μία πορεία και να την διατηρήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Δεν ξέρω εάν ο επείγων χαρακτήρας του προβλήματος γίνεται κατανοητός από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σήμερα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, επανέλαβε ότι η χώρα «πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπό τον όρο ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Μεσοπρόθεσμα, ο κ. Μπαρόζο προτείνει τη «δημιουργία μηχανισμών στήριξης, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και την συγκρότηση δημοσιονομικής ένωσης», με βάση είτε τα υπάρχοντα εργαλεία δημοσιονομικής πειθαρχίας , είτε αυτά που θα δημιουργηθούν, αναφερόμενος στο νομοθετικό πακέτο περί οικονομικής διακυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον έλεγχο των προϋπολογισμών των χωρών μελών, επί του οποίου θα ψηφίσουν σήμερα οι ευρωβουλευτές.

Πηγή: in.gr