«Βουτιά» 15% για τις τιμές του πετρελαίου μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μία εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου βούλιαξαν κατά 15% περίπου ενώ μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες οι απώλειες έφθασαν ώς τα 14,50 δολάρια, καθώς τα στοιχεία δείχνουν εξασθένηση της ανάπτυξης σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Την Παρασκευή, η τιμή του αργού κατρακύλησε χαμηλότερα κατά 5,5% ή 5,17 δολάρια στα 94,63 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Φεβρουαρίου, για να ανακάμψει στη συνέχεια κοντά στα 97,20 δολάρια.

Την Πέμπτη, η πτώση ανήλθε στο 8,6% (η υψηλότερη από τις 20 Απριλίου 2009) ή 9,44 δολάρια, με το αργό να «κλείνει» στα 99,80 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Μαρτίου.

Αυτή την εβδομάδα οι απώλειες ανήλθαν στο 14,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την εβδομάδα που τελείωσε στις 19 Δεκεμβρίου 2008.

Το Μπρεντ σημείωσε πτώση 14% αυτή την εβδομάδα, η υψηλότερη από την εβδομάδα που τελείωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2008.

Σήμερα, Παρασκευή, έπεσε μέχρι τα 105,15 δολάρια (-5,1% ή 5,65 δολάρια), ενώ την Πέμπτη «έκλεισε» στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Μαρτίου, στα 110,80 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 10,39 δολαρίων ή 8,6%.

Βουτιά και για τις πρώτες ύλες

Οι τιμές των πρώτων υλών υπέστησαν χθες πτώση – ρεκόρ και συνεχίζουν την υποχώρησή τους σήμερα, Παρασκευή.

Την Πέμπτη παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες πωλήσεις εμπορευμάτων την τελευταία διετία, μετά από τα δυσμενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και το μήνυμα του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι δεν είναι πιθανή νέα αύξηση των επιτοκίων, το οποίο οδήγησε στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές που είχαν αγοράσει πετρέλαιο για να επωφεληθούν από την υποχώρηση του δολαρίου, προχώρησαν σε πωλήσεις, ωθώντας βιαία προς τα κάτω την τιμή του πετρελαίου.
Οι απότομες μειώσεις τιμών σε όλα τα εμπορεύματα, από το κακάο και το χαλκό έως το ασήμι και τον χρυσό, μπορεί να σημάνουν το τέλος του ράλι που ώθησε τις τιμές πολλών πρώτων υλών σε επίπεδα-ρεκόρ.

Αυτό που περιγράφηκε από έναν αναλυτή ως «τρομακτικό ξεπούλημα», ξεκίνησε από το ασήμι, η τιμή του οποίου πλησίασε την περασμένη εβδομάδα στο ιστορικό ρεκόρ των 50 δολαρίων ανά ουγγιά, καταγράφοντας μία φρενήρη άνοδο της τάξης του 175% σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Οι μικροί επενδυτές, οι οποίοι είχαν μπει στην αγορά τους τελευταίους μήνες, έσπευσαν να πωλήσουν, φοβούμενοι μεγάλες ζημιές. Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή του ασημιού να μειωθεί κατά 12,9% κάτω από τα 35 δολάρια ανά ουγγιά.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε χθες κατά 3,6% και σήμερα συνέχισε την πτώση του κατά 0,7%, με την τιμή του το μεσημέρι να κυμαίνεται περί τα 1.480 δολάρια το βαρέλι.