Βρίσκει στηρίγματα για τις 920 μονάδες το Χρηματιστήριο


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:02

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

“Πλάτη” από τις δεικτοβαρείς μετοχές βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να απορροφήσει τις πρωινές πιέσεις και να κινηθεί και πάλι πάνω από τις 920 μονάδες, χωρίς όμως να μπορεί να ξεπεράσει την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στους αγοραστές. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,24% στις 921,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,42% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.296,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,20% στις 852,56 μονάδες.

Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από την ήπια διορθωτική της πορεία που έχει αρχίσει από την προηγούμενη Παρασκευή και συνεχίζεται και σήμερα, έχοντας χάσει σχεδόν 15 μονάδες στον γενικό της δείκτη. Πλέον επιστρέφει πλησίον της ζώνης των 910 μονάδων, στην οποία και βρίσκεται η πρώτη στήριξη πριν δοκιμάσει εκ νέου τις 900 μονάδες.

Την τελευταία φορά που δοκιμάστηκαν οι 910 μονάδες ήταν στις 8 Ιανουαρίου, όταν και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή είχαν κορυφωθεί και επηρέαζαν όλες τις αγορές του πλανήτη. Όμως παράλληλα είχαν διακινηθεί και τα μεγάλα πακέτα σε Eurobank και Εθνική, τα οποία δοκίμασαν την εμπιστοσύνη της αγοράς για τις προεκτάσεις που θα μπορούσε να έχει η αποεπένδυση κάποιων funds από τη Λ. Αθηνών.

Εκείνες οι συναλλαγές αποδεικνύεται τελικά ότι επηρέασαν το επενδυτικό κλίμα στο ΧΑ, το οποίο αν και αντιστάθηκε στις πιέσεις που επακολούθησαν, εντούτοις το μαξιλάρι ασφαλείας από τις 910 μονάδες έχει ροκανιστεί σημαντικά. Οι συναλλαγές γίνονται με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, αλλά οι πωλητές έχουν το “πάνω χέρι” και τους αγοραστές να εμφανίζονται διστακτικοί.

Είναι σαφές ότι για να μπορέσει ο γενικός δείκτης να φτάσει στα απάτητα επί πέντε χρόνια επίπεδα τιμών θα χρειαστεί καταλύτες ισχυρούς και αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με την τελευταία μάλιστα να ρίχνει, αντί να ανεβάζει ρυθμούς, εξαιτίας της επιφυλακτικότητας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1.000 μονάδες το 2014 οι συναλλαγές είχαν κινηθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola, η Εθνική, ο Μυτιληναίος, ο Ελλάλτωρ, η ΓΕΚ Τέρνα, η Τέρνα Ενεργειακή και ο ΑΔΜΗΕ παρέχουν τις απαραίτητες στηρίξεις στον γενικό δείκτη, καθώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Βιοχαλκο, Aegean, Alpha bank, Φουρλής και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η Λάμδα χάνει 2,11%, με τις Titan και Jumbo να ακολουθούν με απώλειες 1,75% και 1,04% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Eurobank, Motor Oil και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή ΟΤΕ και ΕΧΑΕ. Source link