Βόμβα 2 τρισ. ευρώ απειλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Επενδύσεις αξίας 2 τρισ. δολ. σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία διατηρούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Η έκθεση των χαρτοφυλακίων τους στην Ελλάδα περιορίστηκε κατά περίπου 30% (στα 136,3 δισ. δολ.), καθώς οι περισσότερες δεν ανανέωσαν όσα δάνεια έληξαν τους προηγούμενους μήνες.

Εκείνο, όμως, που τρομοκρατεί αναλυτές και επενδυτές είναι η τεράστια έκθεση των τραπεζών στις υπόλοιπες οικονομίες της περιφέρειας -κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία. «Αν, μετά από ένα έτος συζητήσεων χωρίς αποτέλεσμα, αντιληφθούμε ότι θα υπάρξει `κούρεμα’ των ελληνικών τίτλων, το επόμενο πρωί η αγορά θα σφαγιάσει Ιρλανδία, Πορτογαλία και πιθανότατα άλλες χώρες», δήλωνε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο επικεφαλής της ιταλικής UniCredit, Φεντερίκο Γκιτσόνι.

Οι κραδασμοί που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ντόμινο δεν περιορίζονται καν στα ευρωπαϊκά σύνορα. Ενδεικτική του διεθνή χαρακτήρα των ανησυχιών είναι η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 τόσο το βράδυ της Κυριακής όσο και χθες το απόγευμα.

Ενημέρωση G-7
Και στις δύο περιπτώσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 ενημερώθηκαν από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους για την πορεία της ελληνικής κρίσης και τις αποφάσεις που ετοιμάζονται να επικυρώσουν οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τζιμ Φλάχερτι, παραδέχθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν οι δύο τηλεδιασκέψεις και αναφέρθηκε στον «πραγματικό κίνδυνο της μετάδοσης όσων συμβαίνουν στην Ευρώπη». Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς κάτι τέτοιο «θα καταστήσει ακριβότερη τη λύση και θα προκαλέσει τελικά περισσότερες αντιδικίες». Ελαφρώς πιο αισιόδοξο, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη γνωρίζει τώρα «υγιή, από πολλές απόψεις και σε γενικές γραμμές» οικονομική ανάκαμψη, όμως η κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης «απειλεί να ακυρώσει την ευνοϊκή προοπτική».

Προκλήσεις
Οι προκλήσεις, που τώρα αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, είναι ως και αποκαρδιωτικές, ισχυρίζεται το ΔΝΤ και προειδοποιεί ότι εάν δεν συγκρατηθούν οι πιέσεις των χρηματαγορών, τότε αυτές θα μεταδοθούν στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης και στη συνέχεια θα υπερβούν τα σύνορά της.

Διάλυση
Σε διάλυση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει η κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα, προειδοποιεί το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR). «Αργά ή γρήγορα τόσο οι Ελληνες πολίτες όσο και οι ξένοι δανειστές θα βαρεθούν να δίνουν μια μάχη που χάνεται, οδηγώντας έτσι σε διάλυση της Ευρωζώνης».

Stress tests
Ο επίτροπος Ρεν δήλωσε χθες ότι στα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν υπάρχει σενάριο χρεοκοπίας κάποιου κράτους-μέλους. Γεγονός που θα επιτρέψει για μία ακόμα φορά να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για τα ομόλογα που οι τράπεζες επιλέγουν να εντάσσουν στο χαρτοφυλάκιο «προς διακράτηση» (banking book).