Γερμανικές πιέσεις στην Ισπανία να καθυστερήσει την υποβολή αιτήματος πλήρους στήριξης

Μαδρίτη, Ισπανία
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αποθαρρύνει την ισπανική κυβέρνηση να υποβάλει αυτή την περίοδο αίτημα για ένα πλήρες πακέτο στήριξης, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο γύρο αναταραχής στις αγορές, οι οποίες έχουν ηρεμήσει μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Από την πλευρά του, ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις για τις μεταρρυθμίσεις» τις επόμενες ημέρες.

«Δεν ανήκω στο στρατόπεδο που λέει “πάρτε τα χρήματα”», δήλωσε σε συνέντευξή του, όταν ερωτήθηκε για πιέσεις που ασκούνται προς τη Μαδρίτη για να ζητήσει περισσότερη βοήθεια. Η Ισπανία «θα ήταν τρελή» για να ζητήσει ένα πακέτο στήριξης, πέραν των 100 δισ. ευρώ για τις τράπεζες της, αν δεν το χρειάζεται, προσέθεσε.

«Δεν διακρίνω δυνατότητες για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM από την 1η Ιανουαρίου», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών θα διασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσαρμογής.

Το ισπανικό αίτημα ίσως κατατεθεί στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, αν και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι πρέπει να γίνει νωρίτερα ώστε να μην συμπέσει χρονικά με την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ισπανική κυβέρνηση θέλει να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης ταυτόχρονα με την Ιταλία, ώστε να περιοριστεί το «στίγμα».

«Σημαντικές ανακοινώσεις» προαναγγέλλει η Μαδρίτη

Προσερχόμενος στη συνάντηση στη Λευκωσία, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος προναήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες στο θέμα των δομικών μεταρρυθμίσεων».

«Είναι πιο σημαντικό το να πετύχουμε τους στόχους μας για το δημοσιονομικό έλλειμμα και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων από μια πιθανή διάσωση», δήλωσε την Παρασκευή ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στην Κύπρο.

«Το βασικό ζήτημα εδώ είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει μια παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά. Πιστεύω πως αυτό θα κάνουμε σήμερα», προσέθεσε.

Αυτό που προέχει τώρα, είπε, είναι η μείωση του ελλείμματος και να συνεχίσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί, παρά το αίτημα οικονομικής βοήθειας.

«Θα λάβουμε μία έκθεση για το ποσό που πραγματικά χρειάζονται οι ισπανικές τράπεζες και για την πρόοδο που έχουν κάνει. Δεν περιμένω προς το παρόν αίτημα στήριξης από την Ισπανία, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι» είπε η Αυστριακή ομόλογός του Μαρία Φέκτερ.

Πηγή: in.gr