Για επαναφορά του ελληνικού προγράμματος διαβεβαίωσε το Eurogroup ο Γ.Στουρνάρας

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά έδωσε στους ομολόγους του ο υπουργός Oικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αργά τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι οι υπουργοί εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%.

«Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο κ. Γιουνκέρ, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο Γιούνγκερ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Παραμένει ο Γιούνκερ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανανέωσαν για δυόμισι επιπλέον χρόνια τη θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως προέδρου του Eurogroup. Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών, αλλά σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.

Η επιλογή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να εγκριθεί επίσημα την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών και των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διορισμός του προέδρου του Eurogroup ήταν ένα παζλ που δεν μπορούσε να βρει λύση για αρκετούς μήνες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν υποψήφιος για αυτήν τη στρατηγική θέση, αλλά η Γαλλία ήταν αντίθετη και πίεσε για την παράταση της θητείας του Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ.

Στην συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε επίσης να διοριστεί ως επικεφαλής του Ταμείου Αρωγής ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλιγκ.

Παράταση στην Ισπανία

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία το Eurogroup έλαβε πολιτική απόφαση για τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών.

Ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι οι όροι της βοήθειας περιορίζονται στον τραπεζικό τομέα και πρόσθεσε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου».

Το Eurogroup αποφάσισε να δώσει παράταση ενός έτους στην Ισπανία, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ως το 2014.

Η πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας της Ευρωζώνης προς την Ισπανία, ύψους 30 δισ. ευρώ θα δοθεί στο τέλος του μήνα, διευκρίνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: in.gr