Για τις Βρυξέλλες αναχώρησαν οι επικεφαλής της τρόικας

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι επικεφαλής της τρόικας Ματθίας Μορς (ΕΕ), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), προκειμένου -για πρώτη φορά- να παραστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τα στελέχη της τρόικας θα ενημερώσουν τους φυσικούς τους προϊσταμένους (Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Τρισέ) για την πρόοδο υλοποίησης του Μνημονίου και κυρίως για τις προβολές που αφορούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το κλιμάκιο της τρόικας θα μετέχει σε αυτή την πολιτική διαδικασία του Eurogroup και του Ecofin. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό εκφράζει την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο, αλλά και για την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου.

Αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως η σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup δεν θα οδηγήσει σε τελικές αποφάσεις, ενδεχομένως η παρουσία των κ.κ. Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ στο Συμβούλιο και η ενημέρωση των Ευρωπαίων υπουργών σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους να επιταχύνουν την λήψη αποφάσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Ιουνίου, εκτός και αν μεσολαβήσει έκτακτη συνάντηση.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται ανακοινώσεις για την Ελλάδα τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και από τον αρμόδιος Επίτροπο για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν.