Γ. Παπανδρέου: «Ναι» στην επαναγορά ομολόγων

Θα πρέπει επακριβώς να εξετάσει κανείς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών, αναφερόμενος στην «επιλεκτική χρεοκοπία».

«H ιδέα της επαναγοράς ομολόγων θα μπορούσε να ελαφρύνει για την Eλλάδα το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του», τονίζει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στους F.T. Deutchland.

Παράλληλα, σημειώνει, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ότι θα πρέπει επακριβώς να εξετάσει κανείς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών, αναφερόμενος στην «επιλεκτική χρεοκοπία».

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια μίας τέτοιας βαθμολογίας, σημείωσε: «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη ζημιά».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τις συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας από τους πιστωτές, ανέφερε: «H Eλλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, και E.E. και ΔNT θα πρέπει να βιαστούν.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η παρούσα ατμόσφαιρα δεν μας βοηθά για να βγούμε από την κρίση. Aυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές».

O Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να κατονομάσει μία ημερομηνία-στόχο για επιστροφή της Eλλάδας στις χρηματαγορές και ανέφερε ότι «όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στις αγορές».

Επαναγορά χρέους
«Αυτή η ιδέα μπορεί να ανακουφίσει την Ελλάδα από το χρέος και το κόστος πληρωμής των τόκων», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους, μέσω της δευτερογενούς αγοράς με χρήματα του ESFS.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθεί το πολύ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αφού πιθανή παράταση μπορεί να κάνει μεγάλο κακό