Δέσμευση η διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της Ευρωζώνης, λέει ο Γιούνκερ

Την δέσμευση να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της επανέλαβε, μετά την υποβάθμιση των προοπτικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου σε αρνητικές από τη Moodys, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ -την στιγμή που το κλίμα στις αγορές επιδεινώνεται για Ισπανία και Ιταλία και η Μαδρίτη προχωρά σε δημοπρασία εντόκων.

Επισημαίνοντας σε σύντομη ανακοίνωσή του την Τρίτη ότι τα «θεμέλια» των τριών χωρών στις οποίες χτύπησε καμπανάκι ο οίκος είναι «υγιή», ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ανέφερε πως «σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε τη σταθερή δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της».

«Σημειώνουμε την απόφαση του οίκου Moodys που επιβεβαιώνει την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα ενός σημαντικού αριθμού κρατών της ευρωζώνης, που υποστηρίζεται από τα υγιή θεμέλια τα οποία έχουν αυτές οι τρείς χώρες και άλλες στους κόλπους της ευρωζώνης» καταλήγει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε ανάλογο τόνο είχε αντιδράσει και το Βερολίνο στην κίνηση της Moodys, υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία θα παραμείνει «άγκυρα σταθερότητας» για το κοινό νόμισμα.

Ο οίκος είχε αιτιολογήσει την κίνησή του με την αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και το οικονομικό βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι χώρες με άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση σε ενδεχόμενη στήριξη Ισπανίας ή Ιταλίας.

Το κλίμα για τις δύο τελευταίες δεν είναι ευνοϊκό στις αγορές: Τα spread των μεν ισπανικών δεκαετών ομολόγων συνέχιζαν το πρωί της Τρίτης να ενισχύονται -την στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η δημοπρασία 3μηνων και 6μηνων εντόκων- ενώ το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έχει ανέβει στο 123,3% του ΑΕΠ της.

Πηγή: banknews.gr