Δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η μείωση των επιτοκίων για την Ιρλανδία, λέει το Δουβλίνο

Δεν αποτελεί ακόμη ειλημμένη απόφαση η μείωση των επιτοκίων του δανείου στήριξης στην Ιρλανδία… σημειώνει ο πρωθυπουργός της χώρας Ένντα Κένι, δείχνοντας στο Ecofin της επόμενης εβδομάδας για τις οριστικές αποφάσεις ενώ τα ιρλανδικά ΜΜΕ στέκονται στις γερμανικές επιφυλάξεις για το ζήτημα.

«Oι διαπραγματεύσεις για το επιτόκιο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη» σημείωσε την Τρίτη ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. «Μετά τις συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας, θα γνωρίζουμε εάν μπορεί να ληφθεί κάποια απόφαση» υπογράμμισε.

To Δουβλίνο ζητά -και επίσημα, μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης- μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης των 85 δισ. ευρώ, κάτι στο οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται πιο κοντά με την ανακοίνωση του πορτογαλικού μνημονίου αλλά και τις συζητήσεις για την Ελλάδα.

Τα ιρλανδικά ΜΜΕ όμως σημειώνουν τις δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους την Τρίτη «πως δεν έχει προκύψει κάτι καινούριο».

Στα σχόλια του Βερολίνου, οι Ιρλανδοί βλέπουν τη γερμανική επιμονή στη μείωση του ιρλανδικού φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων (που βρίσκεται στο -ιδιαίτερα χαμηλό για την ΕΕ- 12,5%) ως αντάλλαγμα.

«Μπορεί κανείς να μιλά για πολλά πράγματα, αλλά για να υπάρξει μία ευκαιρία πρέπει να αλλάξει κάτι και στις δύο πλευρές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, όπως σημειώνουν με νόημα οι Irish Times.

Όλι Ρεν: «Περιμένω σύντομα μείωση επιτοκίων»

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν ανέφερε την Τρίτη πως «αναμένει σύντομα» να ληφθούν αποφάσεις που θα χαμηλώνουν τα επιτόκια στην περιοχή του 5,5% και 6%.

Ο Φινλανδός επίτροπος θεωρεί ανύπαρκτο τον λεγόμενο «ηθικό κίνδυνο» που θα είχε μία τέτοια κίνηση, λέγοντας πως αντισταθμίζεται από τους αυστηρούς όρους του προγράμματος: «Δεν θα ήθελε κανείς Ευρωπαίος ηγέτης να μπει εξ ιδίας επιλογής σε ένα πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Αντ’ αυτού, η ΕΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα του ιρλανδικού χρέους και ως εκ τούτου η Κομισιόν έχει εδώ καιρό προτείνει τη μείωση των επιτοκίων για την Ιρλανδία.

«Αναμένω τέτοια απόφαση να ληφθεί σύντομα» ανέφερε ο Ρεν, σημειώνοντας «πως αυτό θα το αποφασίσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».