«Δεν αλλάζει η στρατηγική μας για την Ευρώπη» τονίζει η πανίσχυρη Μέρκελ

Βερολίνο, Γερμανία
Ως ισχυρό μήνυμα ενότητας προς την ΕΕ, η οποία πρέπει να επιμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και να γίνει πιο ανταγωνιστική, ερμηνεύει η απόλυτη νικήτρια Άνγκελα Μέρκελ το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

«Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική έναντι της ευρωζώνης» τονίζει μάλιστα μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνείας και ελπίδας για ουσιαστική στροφή από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας.
Η ίδια διαβεβαίωσε ότι «η CDU και η CSU συνεργάζονται στενά […] είχα ορισμένες πολύ εντατικές συζητήσεις με τον Χορστ Ζεεχόφερ (σ.σ. τον ηγέτη της CSU)», ανέφερε.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στη γερμανική πολιτική έναντι της ευρωζώνης στη διάρκεια της θητείας της.

Η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης επισήμανε πως η εντολή των ψηφοφόρων είναι «να επιδείξουμε υπευθυνότητα για το συμφέρον της Γερμανίας στην πολιτική που ασκούμε στην Ευρώπη και στον κόσμο, και επίσης είναι μια εντολή για μια ενωμένη Ευρώπη».

«Η πορεία της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν θα αλλάξει», υπογράμμισε.

Η Α.Μέρκελ, της οποίας το κόμμα πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη νίκη της, είπε ακόμη ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), για τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, επαφές και με άλλους πιθανούς εταίρους.

«Εμείς οι συντηρητικοί έχουμε ξεκάθαρη εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση, η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή διακυβέρνηση, άρα θα υλοποιήσουμε αυτή την εντολή», είπε η Μέρκελ, που βαίνει προς τρίτη θητεία στην Καγκελαρία, ύστερα από τον εκλογικό θρίαμβο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«Φυσικά, είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες και ήδη είχα μια πρώτη επαφή με τον πρόεδρο του SPD (Sigmar Gabriel), ο οποίος είπε ότι πρέπει πρώτα να συναντηθούν οι επικεφαλής του κόμματος την Παρασκευή», είπε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: In.gr