Δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, λέει η Γερμανία

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28-29 Ιουνίου, είπε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, επαναλαμβάνει ότι αυτοί που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ο Βεστερβέλε φάνηκε την περασμένη εβδομάδα να προτείνει να δοθεί παράταση χρόνου στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η γερμανική κυβέρνηση επέμενε διαφορετικά.

«Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν μπορούμε να επιτρέψουμε επαναδιαπραγμάτευση για όλα. Δεν μπορούμε επίσης να επιτρέψουμε να γίνουν εκπτώσεις. Αντίθετα, αυτό που έχει συμφωνηθεί μετράει», επέμεινε, σε δηλώσεις που έκανε πριν από μια τακτική συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν παραχωρήσεις», είπε στους δημοσιογράφους, μιλώντας για την ευρύτερη κατάσταση στην Ευρώπη. «Είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Η κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Θα είναι μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη. Αντιμετωπίζει ένα μεγάλο τεστ που εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε και πρέπει να ελέγξουμε. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το να υπερβούμε μια κρίση χρέους. Και αυτή η κρίση χρέους απαιτεί αξιοπιστία απ όλους τους εταίρους», υπογράμμισε.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της

«Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προσπαθήσει επαρκώς» και «δεν έχει ως τώρα εκπληρώσει αυτά που υποσχέθηκε», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημειώνει ότι, αν το πρόγραμμα δεν επιτύχει, «η Ελλάδα δεν θα καταφέρει».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Berlin Direkt» του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι «η κρίση του ευρώ θα ξεπεραστεί μόνον εφόσον αντιμετωπιστούν τα αίτια που την προκάλεσαν» και διευκρινίζει ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία το καταφέρνουν πολύ καλά.

«Στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται τόσο καλά, αλλά θα πρέπει και εκεί να σημειωθεί επιτυχία, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει ακόμη επαρκώς και αυτό θα πρέπει να το δούμε με όλο τον σεβασμό στις εσωτερές πολιτικές της δυσκολίες, αλλά κανένας στον κόσμο που ασχολείται με το ζήτημα δεν διανοείται να πει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι τώρα αυτά που υποσχέθηκε».

Απέδωσε δε το πρόβλημα της Ισπανίας -η οποία, όπως είπε, πράττει τα αναγκαία- στην ελληνική κρίση:

«Όταν υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως αυτό στην Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσής του και αλλού, καθώς οι κεφαλαιαγορές αμφισβητούν το ευρώ ως επενδυτικό χώρο συνολικά», ανέφερε.

Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο, σημείωσε, θεωρεί ότι η πειστική απάντηση στην κρίση απαιτεί και «περισσότερη Ευρώπη», δηλαδή ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών και βαθύτερη ολοκλήρωση.

Πηγή: banknews.gr