«Δεν είναι η καλύτερη επιλογή» η μείωση του ΦΠΑ, λέει ο αρμόδιος επίτροπος

Αθήνα:
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 και κάνοντας λόγο για σαφή δείγματα αύξησης της εμπιστοσύνης έναντι της χώρας, εμφανίστηκε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για θέματα Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης, Αλγκίντας Σεμετά.
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών, Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Σεμετά αναγνώρισε ότι έχει γίνει σκληρό έργο, τόσο από τις Αρχές όσο και από τον ελληνικό λαό, ώστε να επιτρέπονται αισιόδοξες προβλέψεις.

Τόνισε την ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος χαρακτηρίζοντας το ως σημαντικό μέτρο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

«Πρέπει να είναι απλό, δίκαιο, με μηχανισμό που να εντοπίζει και να τιμωρεί όσους παρανομούν» επισήμανε και εξέφρασε την άποψη ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που ζητά η Ελλάδα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο συνεργασίας μεταξύ Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ με αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, που όπως είπε, έχουν δημοσιευτεί έξι φορές χωρίς επιφυλάξεις.

Χαρακτήρισε, εξάλλου, «θετικό πρώτο βήμα» την καθιέρωση γγ Εσόδων, σημειώνοντας ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει και ισχυρή πολιτική βούληση.

«Το θέμα είναι μια δίκαιη φορολόγηση με μηδενική ανοχή στην απάτη» τόνισε και πρόσθεσε ότι ήδη η Task Force προετοιμάζει νέους φορολογικούς κώδικες, που θα ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή πιέζει όλα τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους φορολογικούς παραδείσους και τόνισε ότι η φοροδιαφυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Τέλος, στην παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, ότι η ΕΛΣΤΑΤ αρνείται να δώσει στοιχεία στη Δικαιοσύνη, ο κ. Σεμετά σημείωσε ότι είναι γενικός κανόνας να μη δίνονται στοιχεία βάσει της συμφωνίας εμπιστευτικότητας.