Δημοσιονομικό κενό 20 δισ. ευρώ βλέπει η τρόικα για την Ελλάδα, σύμφωνα με το Spiegel

Αθήνα
Το έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι αναμενόταν μέχρι τώρα, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και σημειώνει ότι σύμφωνα με προσωρινές διαπιστώσεις της τρόικας λείπουν επί του παρόντος περί τα 20 δισ. ευρώ, «σχεδόν τα διπλά απ’ ό,τι έγινε πρόσφατα παραδεκτό».Σύμφωνα με το Mega, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αυτό που υπάρχει είναι το έλλειμμα των 11,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών συν 2 δισ. ευρώ έλλειμμα από το σκέλος των εσόδων και τονίζουν ότι τα περί 20 δισ. ευρώ δεν ευσταθούν.

Δεν ακούστηκε ποτέ το νούμερο αυτό, κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προσθέτουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Mega.

«Μόνον αν κλείσει το κενό χρηματοδότησης, θα μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση της δανειακής βοήθειας για την Αθήνα», επισημαίνει το περιοδικό και αναφέρει ακόμα ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει ήδη ρωτήσει πολλές φορές αν οι δημόσιοι πιστωτές -μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ- θα ήταν πρόθυμοι να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον, προστίθεται στο δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς ελπίζει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος, οπότε εκτιμάται ότι θα έπρεπε να καταβληθούν άλλα 20 δισ. ευρώ ως βοήθεια.

Το Spiegel σημειώνει ότι μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ξεσπάσει διαμάχη για το πότε θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα λάβει νέα χρήματα.

Οι επίτροποι των Βρυξελλών θέλουν να απαντηθεί αυτό το ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα μέσα Οκτωβρίου (18-19), ενώ το Βερολίνο πιστεύει ότι αξιόπιστα στοιχεία θα μπορέσουν να παρουσιαστούν το νωρίτερο το Νοέμβριο.

Πηγή: In.gr