Δημοψήφισμα για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην ΕΕ προτείνει ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της Γερμανίας και να επιτραπεί η μεταβίβαση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, σε συνέντευξη που έδωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί την Δευτέρα.

«Μπορούμε να δώσουμε περισσότερα δικαιώματα στις Βρυξέλλες, αλλά ο γερμανικός πληθυσμός θα πρέπει να αποφανθεί σχετικά», δήλωσε ο Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε αν αυτή η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, την οποία προσωπικά υποστηρίζει, προσκρούει στο γερμανικό Σύνταγμα.

«Ξεκινώ από την ιδέα ότι αυτό μπορεί να συμβεί γρηγορότερα απ ό,τι νόμιζα πριν από μερικούς μήνες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «θέλουν να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για μια ισχυρότερη ολοκλήρωση» ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Δεν θέλησε να κάνει λόγο για χρονοδιάγραμμα, όμως είπε πως αυτό «μπορεί θαυμάσια να γίνει» μέσα σε πέντε χρόνια.

Στη συνέντευξή, ο Σόιμπλε υπογράμμισε επίσης πως η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, που αποτελεί για το Βερολίνο προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόοδο στο θέμα μιας νομισματικής ένωσης, που θα σημάνει μεταξύ άλλων έκδοση κοινού χρέους, θα πρέπει να συνοδεύεται από δημοκρατική νομιμοποίηση.

«Η Κομισιόν πρέπει να γίνει μια αληθινή κυβέρνηση και γι αυτό πρέπει να εκλέγεται είτε από το κοινοβούλιο είτε μέσω της άμεσης εκλογής του προέδρου της. Είμαι υπέρ της δεύτερης επιλογής», δήλωσε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πλευρά του πρέπει «να ενισχυθεί», κυρίως με το να του δοθεί το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας. «Το να ανήκει ο ρόλος αυτός μόνο στην Επιτροπή είναι αναχρονισμός», τόνισε.

Όσο για τα κράτη, θα εκπροσωπούνται σε ένα δεύτερο σώμα όπως η γερμανική Μπούντεσρατ ή η αμερικανική Γερουσία, «όπου θα πρέπει να εγκρίνονται με πλειοψηφία όλοι οι νόμοι, όπως στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Πηγή: banknews.gr