Διαζύγιο για Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς – Χωρίζοντας μια περιουσία 146 δισ. δολαρίων«Μετά από πολλή σκέψη και αφού δουλέψαμε πολύ για τη σχέση μας, πήραμε την απόφαση να τερματίσουμε τον γάμο μας», ανέφεραν οι δύο τους σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του Μπιλ Γκέιτς στο Twitter.


«Δεν πιστεύουμε πλέον ότι μπορούμε να εξελιχθούμε ως ζευγάρι στην επόμενη φάση της ζωής μας. Ζητάμε χώρο και να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή της οικογένειάς μας καθώς αρχίζουμε να πορευόμαστε σε αυτήν τη νέα ζωή».

Ο 65χρονος Μπιλ και η 56χρονη Μελίντα Γκέιτς είναι συμπρόεδροι και διαχειριστές του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Bill και Melinda Gates Foundation, ενός από τα πιο ισχυρά φιλανθρωπικά ιδρύματα στον κόσμο, το οποίο ξεκίνησε τη δράση του το 2000. Το ίδρυμα διαθέτει σήμερα πάνω από 51 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με μια φορολογική δήλωση που επικαλέστηκε το CNBC.


Οι Γκέιτς, που έχουν τρία παιδιά, ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να «συνεργάζονται για το ίδρυμά τους», που καταπολεμά την φτώχεια και τις ασθένειες.

Δεν είπαν τίποτα για τους λόγους που τους ώθησαν να χωρίσουν.

Το ζευγάρι, το οποίο διαθέτει περίπου 146 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, δεν έκανε καμία δημόσια τοποθέτηση για τα οικονομικά τους σχέδια, αν και τόνισαν ότι θα συνεργαστούν για να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό τους έργο.

Καθώς μάλιστα το ζευγάρι δεν έχει προγαμιαίο συμβόλαιο, φαίνεται το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που έχουν να κάνουν οι δικηγόροι για το μοίρασμα της περιουσίας τους – η οποία περιλαμβάνει ακίνητα σε πέντε πολιτείες, ιδιωτικό τζετ, εκπληκτική συλλογή έργων τέχνης και στόλο πολυτελών αυτοκινήτων – έχει ήδη γίνει, καθώς τα έγγραφα του διαζυγίου τους αναφέρονται επανειλημμένα σε ένα «συμβόλαιο χωρισμού» που και οι δύο έχουν υπογράψει. Το ίδιο το συμβόλαιο δεν έχει δημοσιευτεί.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το διαζύγιο του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς προβλέπει και ορισμένες περίπλοκες αποφάσεις σχετικά με τον διαμοιρασμό της τεράστιας περιουσίας μετά από 27 χρόνια γάμου.

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο τέταρτος κατά σειρά πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή περιουσία ύψους 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Ο Γκέιτς εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για να ιδρύσει από κοινού με τον φίλο του από το σχολείο, Πολ Άλεν, το 1975, τη Microsoft.

Στον Γκέιτς ανήκε το 49% της Microsoft στην αρχική δημόσια προσφορά το 1986, γεγονός που τον έκανε άμεσα πολυεκατομμυριούχο.

Με την εκρηκτική ανάπτυξη της Microsoft, σύντομα έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Στη συνέχεια ωστόσο έχασε αυτόν τον τίτλο, εν μέρει δωρίζοντας χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλά και λόγω της ανάπτυξης άλλων εταιρειών.

Σύμφωνα με το Forbes ο ιδρυτής της Amazon.com Inc, Τζεφ Μπέζος, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc, Έλον Μασκ και ο ιδιοκτήτης της Louis Vuitton, Μπερνάρ Αρνό και η οικογένειά του βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, με τον Γκέιτς να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

Το ζευγάρι δημιούργησε το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με έδρα το Σιάτλ το 2000. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, με έμφαση στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή.

Οι επιχορηγήσεις του περιελάμβαναν περίπου 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια για πρωτοβουλίες σχετικές με εμβόλια και έρευνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονωϊού.

Το ίδρυμα έκλεισε το 2019 με καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους 43,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δαπάνησε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 για προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, εξαιρουμένων των δαπανών διαχείρισης.

Από το 1994 έως το 2018, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς έδωσαν στο ίδρυμα περισσότερα από 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία, ο Γουόρεν Μπάφετ έχει δωρίσει περισσότερα από 29 δισεκατομμύρια δολάρια της περιουσίας του στο Ίδρυμα Γκέιτς από το 2006.

Το ζευγάρι, που έχει τρία παιδιά, έχει μία έπαυλη στη λίμνη Ουάσιγκτον η αξία της οποίας ανερχόταν το 2020 σε 130,8 εκατομμύρια δολάρια.

Η νομοθεσία στην Ουάσιγκτον ορίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν εντός γάμου ανήκουν από κοινού στο ζευγάρι και μοιράζονται ισομερώς σε περίπτωση διαζυγίου.

Οι σύζυγοι μπορούν επίσης να συμφωνήσουν ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν ξεχωριστή ιδιοκτησία, που σημαίνει ότι ανήκουν σε έναν από τους δύο.Source link