Διαπραγμάτευση για τα ισοδύναμα μέτρα, παρουσίαση περιγράμματος για τα 11,5 δισ.

 Το γενικό περίγραμμα -κι όχι αναλυτικό κατάλογο- για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014 παρουσίασε στους επικεφαλής της τρόικας το οικονομικό επιτελείο, κατά τη συνάντηση που διήρκεσε δυόμισι ώρες στο υπουργείο Οικονομικών το πρωί της Πέμπτης.

Πηγές του υπουργείου Οικονονομικών ανέφεραν ότι τα μέτρα θα δοθούν αναλυτικά στην τρόικα μετά την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών, που συναντώνται στο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με την τρόικα άρχισαν, πάντως, οι διαπραγματεύσεις για τα ισοδύναμα μέτρα αντί των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, που προβλέπονται για το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ισοδύναμων μέτρων που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνονται μειώσεις ενοικίων για τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται τα υπουργεία και οι υπηρεσίες τους, ύψους 17 εκατ. ευρώ, καθώς και μειώσεις από βουλευτικές παροχές.

Τα ισοδύναμα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα.

Το τεχνικό κλιμακιο της τρόικας, μετά το «ξεσκόνισμα» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προσδιόρισε τις αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012 σε 2,5 δισ. ευρώ και θέτει ζήτημα πρόσθετων παρεμβάσεων για την κάλυψη του κενού, κάτι που -κατ αρχήν- έχουν απορρίψει οι «3» πολιτικοί αρχηγοί.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η τρόικα θα ζητούσε να εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, όπως π.χ. το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα, ενώ εκτιμάται πως θα θέσουν και ξανά ζήτημα ειδικών μισθολογίων, καθώς πλέον τα 205 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογισθεί ως εξοικονόμηση από την περικοπή των αμοιβών των ένστολων θεωρούνται απαραίτητα για την κάλυψη των δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Εξ άλλου, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στην τρόικα το κυβερνητικό σχέδιο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ έθεσε και το πρόβλημα των μειωμένων ταμειακών διαθεσίμων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι τα θέματα αυτά αντιμετωπίστηκαν από την τρόικα με «καλή διάθεση».

Η τρέχουσα αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας ίσως την Κυριακή, οπότε θα φύγουν οι επικεφαλής της τρόικας ενώ θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια. Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την τελική έκθεσή τους στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πηγή: banknews.gr