ΔΝΤ και ΕΕ αμφισβητούν τη μεταρρυθμιστική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης

Αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις δέουσες μεταρρυθμίσεις εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Die Welt. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, και η Κομισιόν εμφανίζεται άκρως δυσαρεστημένη για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Ελλάδα….

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι στο ΔΝΤ επικρατεί απογοήτευση για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η Αθήνα και διατυπώνονται αμφιβολίες εάν θα πρέπει να χορηγηθεί στην Ελλάδα νέο δάνειο.

Μάλιστα, φέρεται να ασκείται κριτική στην εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. «Στο ΔΝΤ είναι πιο έντονη η απογοήτευση για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για την μη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και την αποτυχία στην μείωση του ελλείμματος», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδεχόμενο να μην συναινέσει το ΔΝΤ στην καταβολή της πέμπτης δόσης, οπότε θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι να καλύψουν το μερίδιο του διεθνούς οργανισμού, ωστόσο και σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα παρά τις επιφυλάξεις το Ταμείο θα συμμετάσχει και στην πέμπτη δόση.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα και η Επιτροπή της ΕΕ εμφανίζεται άκρως δυσαρεστημένη με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Ελλάδα. «Δηλώνω ρητά και καθαρά: η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν στην εφημερίδα.
Επιπρόσθετα, ο επίτροπος θεωρεί «απολύτως απαραίτητο» τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να τερματίσουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος. «Είναι πλάνη να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων» τονίζει ο κ. Ρεν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της Welt Online, παρά τις σημαντικές ελλείψεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα καταγραφούν, όπως λέει, στην έκθεση προόδου μετά τον έλεγχο της τρόικας, ΔΝΤ και ΕΕ θα χορηγήσουν στην Ελλάδα την επόμενη δόση της βοήθειας. «Ενόψει της δραματικής κατάστασης, δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, παραπέμποντας σε πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, σημαντική διάσταση υπάρχει μεταξύ της ΕΚΤ και της γερμανικής κυβέρνησης για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα πάλι με δημοσίευμα της Die Welt, η ΕΚΤ θεωρεί ότι το Βερολίνο δεν την στηρίζει πλέον, σε σημείο που να τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία της.

«Η κυβέρνηση (του Βερολίνου) αφήνει το πρόβλημα μπροστά στην πόρτα της ΕΚΤ» αναφέρουν στην εφημερίδα υψηλά ιστάμενοι κύκλοι της Κεντρικής Τράπεζας που δεν κατονομάζονται.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η συζήτηση αν και κατά πόσο είναι αποτελεσματική και εφικτή μια περιορισμένη αναδιάρθρωση (Reprofiling) του ελληνικού χρέους. Ενώ η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει μια επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα και μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο βήμα.