Δραγασάκης: Μείωση χρέους, μορατόριουμ υποχρεώσεων και ρήτρα ανάπτυξης

Αθήνα

Το τρίπτυχο των άμεσων ενεργειών, που θα διεκδικήσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ένα μορατόριουμ των υποχρεώσεων της χώρας, διαγραφή ή απομείωση του συσσωρευμένου χρέους και ρήτρα ανάπτυξης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Δραγασάκη.

Σε συνέντευξή του στο left.gr, ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Παράλληλα, έκανε λόγο για την πιθανότητα μιας «αναπόφευκτης σύγκρουσης», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με ένα πρόγραμμα που θα έχει την έγκριση του ελληνικού λαού.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρει ότι αυτό που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ από τους δανειστές θα είναι τρία πράγματα:

«Πρώτο, θέλουμε ένα μορατόριουμ στις υποχρεώσεις για το χρέος για μια περίοδο, όσο θα χρειαστεί για να βγει η οικονομία από το τούνελ που έχει μπει. Δεύτερο, θέλουμε να διαγραφεί ή να γίνει απομείωση του συσσωρευμένου χρέους με οποιονδήποτε τρόπο. Και, το πιο σημαντικό, θέλουμε ρήτρα ανάπτυξης: Δηλαδή, όποιο και αν συμφωνηθεί ότι θα είναι το υπόλοιπο του χρέους, θα πρέπει να εξυπηρετείται με έναν αλγόριθμο που θα συνδέει τη δόση με την αύξηση του ΑΕΠ».

Ο κ. Δραγασάκης διευκρινίζει ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση «υπό την μορφή ανταλλαγής δώρων ή φιλοφρονήσεων» και υπογραμμίζει:

«Εμείς πάμε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα -το πρόγραμμα αυτό θα έχει εγκριθεί από τον ελληνικό λαό, άρα η κυβέρνηση η δική μας θα έχει να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα. Άρα, η αντίθεση είναι προφανής απέναντι στις δικές μας ανάγκες και τις δικές τους απαιτήσεις.

» Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η έκβαση της σύγκρουσης θα προκύψει από τη στάση όλων των δυνάμεων. Εμείς θέλουμε η λύση να δοθεί μέσα στην Ευρώπη, αλλά εμείς έχουμε μια κόκκινη γραμμή που είναι οι ανάγκες αναπαραγωγής της κοινωνίας».

 

Πηγή: In.gr