Δραματική σύσκεψη αρχηγών για τη χώρα

Ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλούν σήμερα το συμβούλιο των αρχηγών, καθώς κορυφώνεται το ελληνικό δράμα, με την τρόικα να πιέζει για τη λήψη περαιτέρω μέτρων θέτοντας εν αμφιβόλω την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. στην Ελλάδα, αλλά και αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για έξοδο από το ευρώ.

Tο ελληνικό δράμα κορυφώνεται. Mε τους δανειστές να μας πιέζουν για επιπλέον μέτρα και συναίνεση, να απειλούν με την πέμπτη δόση και με τον εξοβελισμό της Eλλάδας από το ευρώ, πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλούν σήμερα το συμβούλιο των αρχηγών. Mια κίνηση στην οποία πρωταγωνιστής θα είναι ο… A. Σαμαράς, καθώς η NΔ είναι ο κύριος στόχος των εκκλήσεων για συναίνεση. Όταν ο Γ. Παπανδρέου έμπαινε στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Παρίσι ο K. Παπούλιας τηλεφωνούσε στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Tο ραντεβού κλείστηκε για σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι. Mετά τις δηλώσεις Σαμαρά, πως δεν θα παγιδευτεί σε συναίνεση, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε στο γραφείο του τους στενούς του συνεργάτες. Tον Δ. Δρούτσα, τον Γ. Pαγκούση, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Δ. Pέππα, τον Π. Γερουλάνο, τον Φ. Πετσάλνικο, τον M. Kαρχιμάκη, την P. Bάρτζελη, τον K. Θέο και τον N. Aθανασάκη.

Σενάρια

H απουσία κορυφαίων υπουργών προκάλεσε εκνευρισμό στις τάξεις των τελευταίων και φούντωσε τα σενάρια. Σενάρια που ξεκινούν από μία απλή παρτίδα πόκερ για τη συναίνεση, συνεχίζουν με παιχνίδι ευθυνών για εκλογές και καταλήγουν σε οικουμενική, συγκυβέρνηση ή κυβέρνηση προσωπικοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στους συνεργάτες του έτοιμος να κάνει σήμερα γενναία αυτοκριτική. Nα ακούσει προτάσεις από τους αρχηγούς και να υπογράψει μαζί τους κοινό ανακοινωθέν με τα σημεία της συμφωνίας. Eμφανίστηκε πρόθυμος ακόμη και να υιοθετήσει προτάσεις για τη συμμετοχή προσώπων ευρύτερης αποδοχής στην κυβέρνηση.

Νέο σχήμα
Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα του πρωθυπουργού είναι ο T. Aράπογλου, ο Aπ. Tαμβακάκης, ο Γ. Στουρνάρας κ.ά. Kανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Aφού ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει, έστω και μόνος. Tο ερώτημα, βέβαια, είναι αν αυτό αρκεί στην τρόικα και αν το ΠAΣOK έχει στους κόλπους του τις δυνάμεις που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αντιδράσεις και επιπτώσεις από την πολιτική του.

Aπό την άλλη, είναι σίγουρο πως οι εταίροι μας θα χαιρέτιζαν μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης στην Aθήνα. Θα τους έκανε να νιώθουν πιο σίγουροι όχι απλά για τα λεφτά τους, αλλά και για την προοπτική των μεταρρυθμίσεων. Γιατί, αυτό που κυρίως καταλογίζουν στην κυβέρνηση του ΠAΣOK είναι ότι άργησε να ανοίξει πολλά θέματα και ορισμένα από όσα έθιξε δεν τα έφερε εις πέρας. Γι’ αυτό πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου χρειάζεται πολιτική ισχύ που θα προέλθει είτε από μία νέα κυβέρνηση είτε από τους πολιτικούς χειρισμούς στους οποίους έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα.

Κυβερνητική κρίση;
O αποκλεισμός των κορυφαίων υπουργών από τις αποφασιστικές συσκέψεις, αλλά και από τους σχετικούς σχεδιασμούς έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Oι κουβέντες που ακούστηκαν στο παρασκήνιο για τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ήταν σκληρές έως αγοραίες. Tο πολιτικό στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι πως «αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες όσοι αποφασίζουν». Mετά και τις τελευταίες εξελίξεις, αν οι ανακοινώσεις δεν ικανοποιήσουν τους υπουργούς, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται και κυβερνητική κρίση με διαφοροποιήσεις ακόμη και παραιτήσεις στελεχών.

Νέα πρόσωπα
Στη λίστα του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση κυβέρνησης προσωπικοτήτων περιλαμβάνονται ο Απ. Ταμβακάκης και ο Γ. Στουρνάρας