Δύο χρόνια και 30 δισ. ευρώ επιπλέον χρειάζεται η Ελλάδα, υποστηρίζει η Suddeutsche

 Μόναχο
Η επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος απαιτεί άλλα δύο χρόνια και επιπλέον 30 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η γερμανική Suddeutsche Zeitung (SZ) επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται δύσκολο το χρονοδιάγραμμα πλήρους επανόδου στις αγορές το 2020 -αναφορές που γίνονται λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα που μιλούν για μεγάλο κενό χρηματοδότησης.
«Ως εκ τούτου είναι ανοικτό εάν και πότε η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης» υποστηρίζει η εφημερίδα.

Σε δημοσίευμά της την Τρίτη, η SZ επικαλείται πηγές της ΕΕ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι η Αθήνα χρειάζεται «τουλάχιστον δύο χρόνια» επιπλέον για να ορθοποδήσει.

Επίσης, τόσο Βρυξέλλες όσο κεντρικές τράπεζες φέρονται να αποτιμούν «σε περίπου 30 δισ. ευρώ το νέο κενό χρηματοδότησης». Παράλληλα, ο στόχος της πλήρους επανόδου της χώρας στις αγορές το 2020 φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τις πηγές από τις κεντρικές που επικαλείται η εφημερίδα, οι τρεις αιτίες του κενού είναι η υστέρηση των 10 δισ. ευρώ που υπήρχε με την είσοδο στο δεύτερο πρόγραμμα, η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων αλλά και η βαθιά ύφεση.

«Ως εκ τούτου είναι ανοικτό εάν και πότε η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης» γράφει η εφημερίδα.

Το ΔΝΤ μάλιστα, σημειώνει η εφημερίδα, έχει βάσει καταστατικού συγκεκριμένους όρους υπό τους οποίους μπορεί να αποδεσμεύσει κεφάλαια -και σε περίπτωση εξόδου του από το πρόγραμμα, τονίζει η SZ, θα κληθούν να καταβάλλουν περισσότερα χρήματα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Πηγή: In.gr