Είμαστε σε καλό δρόμο για συμφωνία με την τρόικα, τονίζει ο Γ. Στουρνάρας

Λευκωσία, Κύπρος

«Θετικό πνεύμα» διαπίστωσε την Παρασκευή στη Λευκωσία ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup.
Όπως είπε σε δήλωση του μετά το τέλος της συνάντησης, στο Eurogroup έγινε συζήτηση για την ελληνική οικονομία, όπου αρχικά έγινε μία παρουσίαση από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο ίδιος.

«Το πνεύμα ήταν θετικό. Υπάρχει σημαντική αποδοχή ότι υπάρχει πρόοδος», υπογράμμισε.

«Υπήρξε πράγματι συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα», αλλά «είμαστε σε καλό δρόμο και θα προσπαθήσουμε, ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου».

Επομένως, συμπλήρωσε, «το πόρισμα πρέπει να έχει κατατεθεί νωρίτερα».

Σε ερώτηση, κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να πάρει την επόμενη δόση από το δάνειο, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, μόνο με την ολοκλήρωση των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ και χωρίς να υπάρχει συνολική λύση, ο κ. Στουρνάρας απάντησε:

«Αυτά τα κουβεντιάζουμε, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, όλες αυτές οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι. Το βασικό είναι, όπως τόνισαν όλοι, ότι θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας».

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί σε ό,τι αφορά το σημερινό άτυπο Eurogroup είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι «σκληροπυρηνικοί» της λιτότητας και των κινδυνολογικών σεναρίων για ενδεχόμενο Grexit, αρχίζουν να «μαλακώνουν», τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας, «δορυφόροι» του Β. Σόιμπλε, τάχθηκαν υπέρ της επιμήκυνσης, χωρίς πρόσθετα χρήματα, ενώ και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ άφησε ανοικτό αυτό το «παράθυρο».

«Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να προχωρήσουμε σε προσαρμογές, ο χρόνος μπορεί να θεωρηθεί ως μία επιλογή που μπορεί να εξεταστεί», σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Ωστόσο, η ίδια απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λέγοντας ότι συνεχίζεται ο απολογισμός των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και γι’ αυτό είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κατά πόσον ο στόχος θα επιτευχθεί.

Όπως είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου, ενώ δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα πριν τα μέσα Οκτωβρίου.

Η έκθεση της τρόικας αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές Οκτωβρίου.

Πηγή: In.gr