Είπα ψέμματα για το Λουξεμβούργο για να μην δημιουργηθεί τσουνάμι στις αγορές, λέει ο Γιούνκερ

Μπορεί η όγδοη από τις δέκα εντολές να είναι ου ψευδομαρτυρήσεις, αλλά για τον πρωθυπουργό του Λοιυξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το να πει ψέμματα για την κατάσταση στην Ελλάδα και τη «μυστική» συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, ήταν η μόνη λύση ώστε να εμποδίσει το τσουνάμι στις αγορές, όπως λέει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Είχα δέκα δευτερόλεπτα για να αποφασίσω πώς θα αντιδρούσα στο δημοσίευμα του Spiegel-Online. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αν είχα πει: ναι, συνεδριάζουμε, αλλά δεν λέω τι θα συζητήσουμε, θα είχα προκαλέσει τσουνάμι στις χρηματαγορές», σημειώνει.

«Επειδή οι χρηματαγορές στην Ευρώπη δεν είχαν κλείσει ακόμα και οι συναλλαγές στη Γουόλ Στριτ βρίσκονταν σε εξέλιξη, η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία λόγω του δημοσιεύματός σας ήδη μειώθηκε, θα κατέρρεε καταστροφικά. Γι’ αυτό, προτίμησα να προκαλέσω ένα μικρό κύμα αγανάκτησης για ένα κατά συνθήκη ψεύδος», σημείωσε.

Ο δημοσιογράφος του Spiegel επισημαίνει ότι με την ψευδή διάψευση έβλαψε την αξιοπιστία του και την χρηματοπιστωτική πολιτική, με τον Γιούνκερ να αντιτείνει ότι ούτε η παρουσίαση της είδησης ότι «δήθεν συνεδριάζαμε για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αύξησε την αξιοπιστία του Spiegel-Online».

Ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι το περιοδικό είχε πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους και ένα κείμενο εργασίας για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για αυτή τη συνάντηση, το οποίο περιείχε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν μαζί τους έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα ενδεχόμενα, τα οποία συζητούνται δημοσίως, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Και το ζήτημα για την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση αποτελεί βεβαίως αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα είναι στην ατζέντα μιας συνεδρίασης. Πολύ πιο αποφασιστικά, αναγκάστηκα να μεριμνήσω για να μην προκληθούν μη απαραίτητες αναταράξεις στις αγορές», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι «η κρατική μηχανή έχει διογκωθεί υπερβολικά και θα πρέπει να μειωθεί» και σημείωσε ότι «επιπλέον, η χώρα διαθέτει αξιόλογη δημόσια περιουσία».

Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο εάν η δημόσια περιουσία της Ελλάδας ανέρχεται σε 300 δισ. ευρώ, σχολίασε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε με την πάροδο των χρόνων να αποκομίσει από τις ιδιωτικοποιήσεις πολύ περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια.

Επισήμανε μάλιστα ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στενά, ώστε θα είναι σαν να το εκτελούν οι ίδιοι.

«Θα χαιρέτιζα για παράδειγμα το γεγονός, αν οι Έλληνες φίλοι μας καθιέρωναν μια ανεξάρτητη από την κυβέρνηση υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις κατά το πρότυπο του γερμανικού ιδρύματος Treuhand, στελεχωμένη και με ξένους ειδικούς», είπε.

Ως ήπια αναδιάρθρωση επισήμανε ότι εννοεί πως αφού η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως υποσχέθηκε, η ΕΕ μπορεί σε αντάλλαγμα να ξανασκεφτεί να παρατείνει τη διάρκεια των δανείων και τη μείωση των τόκων.

«Θα ήταν το έσχατο βήμα μιας πολύ μακράς διαδικασίας», τόνισε.

Αναφορικά με την άρνηση του προέδρου της ΕΚΤ για οποιασδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης, σχολίασε πως ο κ. Τρισέ είναι πολύ προσεκτικός επειδή δικαίως φοβάται ότι η κρίση θα μπορούσε στη συνέχεια να επεκταθεί σε άλλες χώρες.