Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων και συναντήσεων στην Ευρωζώνη με επίκεντρο την ΕΚΤ

Φρανκφούρτη, Γερμανία
Κρίσιμη εβδομάδα είναι η τρέχουσα στην Ευρωζώνη, με επίκεντρο τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη και τις πολυαναμενόμενες αποφάσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη διαφωνία του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν.«Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρώ, που μας έφερε μεγαλύτερη ευημερία, τότε θα πρέπει να του προσδώσουμε οπωσδήποτε σταθερότητα και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει επιστροφή», προειδοποίησε ο Iσπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι την Κυριακή, μέσα από τις σελίδες της γερμανικής Bild, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο κ. Ραχόι πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του κ. Ντράγκι για παρέμβαση δείχνει την ξεκάθαρη βούληση της ΕΚΤ να επιλύσει το πρόβλημα.

«Θα περιμένω τις αποφάσεις της ΕΚΤ και θα λάβω στη συνέχεια μια απόφαση που θα είναι ωφέλιμη για την Ισπανία και για το ευρώ», σημείωσε.

Και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία κάλεσε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση.

Κατά τη διάρκεια διεθνούς Φόρουμ στο Μπλεντ της Σλοβενίας δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί «να εντυπωσιάσει τις αγορές».

Σε ερώτηση εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, απάντησε: «Ναι, θα έπρεπε».

Η εβδομάδα που ξεκινά επιφυλάσσει άλλον έναν διπλωματικό μαραθώνιο.

Την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται στο Βερολίνο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τον Έλληνα ομόλογο του Γ. Στουρνάρα.

Στη Ρώμη ο ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι θα υποδεχτεί τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

Την Πέμπτη η κ. Μέρκελ μεταβαίνει στη Μαδρίτη όπου θα έχει επαφές με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μ. Ραχόι και την Παρασκευή θα έχει συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό της στη Βιέννη.

Πηγή: in.gr