ΕΕ: Δυο “γραμμές” για τις ιδιωτικοποιήσεις

Στην ΕΕ με την αντιπολίτευση στις βόρειες χώρες να ενισχύεται αμφισβητώντας την προοπτική παροχής των νέων δανείων και με την ΕΚΤ να στυλώνει τα πόδια σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης (κουρέματα) ακόμα και ήπιας μορφής (επιμήκυνση με χαμηλότερο επιτόκιο), το αποτέλεσμα είναι να ποντάρουν όλοι στη λύση του «βομβαρδισμού» ιδιωτικοποιήσεων για να αποπληρωθούν τα δυσθεώρητα χρέη.

Αμφισβητείτε η δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποίησης των 50 δισ. ευρώ, εξαιτίας του “ελλείμματος” πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης και λόγω της βαθειάς ύφεσης που αντισταθμίζει αρνητικά το πλεονέκτημα των χαμηλών χρηματιστηριακών αποτιμήσεων των ΔΕΚΟ.

Αυτό δημιουργεί δυο γραμμές στην Ε.Ε.

Η μια πλευρά λέει να αναλάβει ένα “διεθνές γραφείο ειδικών” για αποκρατικοποιήσεις στυλ Ανατολικής Γερμανίας, ώστε να αποφευχθούν τα κολλήμματα από το “ελλειμμα πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης”. Η άλλη γραμμή λέει να φτιαχτεί μια κρατική εταιρεία που θα συμπεριλάβει στο καλάθι της όλες τις υπό πώληση ΔΕΚΟ και κρατικές περιουσίες ως “ταμείο εγγύησης” για άλλον ένα γύρο δανειακής βοήθειας από την ΕΕ.

Η τελευταία πρόταση έρχεται από την Φιλανδία και παρουσιάζεται πιο εύγευστη για την Αθήνα.

Η πρώτη πρόταση έρχεται από την Ολλανδία και παρόλο που υποστηρίζεται σιωπηλά από τη Γερμανία, θεωρείται ότι θα ξεσηκώσει αντιδράσεις στην Αθήνα από την αντιπολίτευση και την κοινωνία, τα συνδικάτα κι άλλους φορείς, καθώς θα είναι στον έλεγχο “ειδικών” εκτός συνόρων.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντε Γιάγκερ δήλωσε ότι ο σκεπτικισμός θα πρέπει να μπει στη γωνία:

«Στην παρούσα φάση, πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από συναισθηματισμούς. Η κοινή μας, μπλεγμένη, κατάσταση είναι απλώς πάρα πολύ σοβαρή».

Στην ΕΕ με την αντιπολίτευση στις βόρειες χώρες να ενισχύεται αμφισβητώντας την προοπτική παροχής των νέων δανείων και με την ΕΚΤ να στυλώνει τα πόδια σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης (κουρέματα) ακόμα και ήπιας μορφής (επιμήκυνση με χαμηλότερο επιτόκιο), το αποτέλεσμα είναι να ποντάρουν όλοι στη λύση του «βομβαρδισμού» ιδιωτικοποιήσεων για να αποπληρωθούν τα δυσθεώρητα χρέη.

Ο εκβιασμός δίνει και παίρνει αφού υπάρχουν φωνές που εμφανίζονται να λένε ότι μπορεί να αντληθούν ακόμα και περισσότερα από 50 δισ. από την πώληση δημόσιας περιουσίας, υπολογίζοντας την αξία της στα 250-300 δισ. ευρώ –ή σχεδόν κοντά σε όλο το χρέος της Ελλάδας.

Υπάρχουν βέβαια κι άλλες φωνές που θεωρούν υπερ-φιλόδοξο το στόχο.

Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο των 50 δισ ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί οι επενδυτές δεν είναι σε θέση να εξετάσουν θετικά άλλου είδους επενδύσεις σε μια χώρα που ήδη αποφεύγεται η αγορά κρατικών ομολόγων, υποστηρίζεται στην Financial Times και επισημαίνεται ότι υπό άλλες συνθήκες το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα προκαλούσε θαυμασμό. Με δεδομένη όμως την κρίση που βιώνει η Ελλάδα “το σχέδιο κρίνεται απίθανο”.

” Το 16% των μετοχών που προορίζονται για την πώληση του ΟΤΕ αξίζει μόνο 528 εκατ ευρώ και η Deutsche Telekom κατέχει ήδη το 30%, οπότε η πώληση είναι απίθανο να προσελκύσει ανάλογους αγοραστές. Και ακόμα κι αν η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τις καλύτερες δυνατές τιμές για τα περιουσιακά της στοιχεία, η Αθήνα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 16 δισ ευρώ μέχρι το 2013. Ο αριθμός των 50 δισ. ευρώ, δεν θα ξεγελάσει κανέναν”.

Αυτό το σαρωτικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης έχει σχεδιαστεί κυρίως για να αγοράσει η Αθήνα περισσότερο χρόνο ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση ή την χρεοκοπία, πιστεύει η εφημερίδα. Οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν αποδεχτεί ένα ουσιαστικό κούρεμα ως αναπόφευκτο.

Στο πολιτικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε την Τρίτη να εξασφαλίσει την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο και δημοσιεύματα εφημερίδων ανέφεραν ότι ελλείψει συμφωνίας είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την έγκριση νέας συμφωνίας χρηματοδότησης με την τρόικα.

Η εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να θέσει άπαντες ενώπιον του διλήμματος: διάσωση με μεγάλο κόστος ή χρεοκοπία. Ήδη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος ζητά δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην κοινή ευρωπαϊκή ένωση!!