Εκλεισε η συμφωνία για το πακέτο, υποχώρηση της τρόικας στα εργασιακά

Αθήνα

Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός ενημέρωσε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά ότι η τρόικα υπαναχώρησε στις αξιώσεις της για τα εργασιακά και ότι το Eurogroup Working Group θα ενημερωθεί πως το πακέτο έκλεισε. 

«Το πακέτο έχει κλείσει. Παρασκευή και Δευτέρα ο Τσακλόγλου (ο πρόεδρος του ΣΟΕ) θα ενημερώσει το Eurogroup Working Group ότι το πακέτο έκλεισε» είπε.

Ο υπουργός ανέφερε στη Βουλή ότι ότι η τρόικα υποχώρησε στον χρόνο προειδοποίησης για απόλυση, προκειμένου να δοθεί μειωμένη αποζημίωση, αυξάνοντάς τον κατά έναν μήνα από την αρχική της πρόταση, δηλαδή από τους 3 στους 4 μήνες.

Συγκεκριμένα, στις αποζημιώσεις απόλυσης μέχρι τα 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη αντιστοιχούν 12 μισθοί. Από τα 16 έτη και μετά η αποζημίωση αυξάνεται κατά ένα μισθό με πλαφόν τα 2.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν το επιπλέον ποσό αποζημίωσης μετά τ 16 έτη να καθορίζεται στη βάση του κατώτατου μισθού.

Η πρόταση Βρούτση στην τρόικα, την οποία απέστειλε και στους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε: «Για τους εργαζόμενους που σήμερα έχουν υπερβεί ήδη τα 16 έτη προϋπηρεσίας, η τρόικα πρότεινε πρόσθετη αποζημίωση (πάνω από τους 12 μήνες) που θα φτάνει μέχρι τους 6 κατώτατους μισθούς. Αντιπροτείναμε να διατηρηθεί το ίδιο σύστημα υπολογισμού αποζημίωσης για τους «παλαιούς» εργαζόμενους με οροφή, όμως, μισθό αποζημίωσης τις 3.000, 2.500 και 2.000 εναλλακτικά και περιμένει την αντιπρόταση».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα μέτρα θα έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος σε δύο νομοσχέδια, ενώ η συζήτηση και η ψήφισή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και την 12 Νοεμβρίου.

Μέσα στις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Οι δηλώσεις Στουρνάρα

Μετά τις σημερινές εξελίξεις με την τρόικα η διαφορά είναι περί όνου σκιάς, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κατάργηση της εγγυημένης συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ και λιμένες, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πως η κυβέρνηση διεξάγει σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα επικαλούμενος τα σημερινά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από το EFSF «ακόμα φθηνότερα και από την Αυστρία», την εξασφάλιση της επιμήκυνσης με λήψη μέτρων 13,5 δισ. (αντί 18,5 δισ. χωρίς επιμήκυνση) και τη μείωση των δαπανών για συντάξεις μισθούς και επιδόματα στα 6,5 δισ. ευρώ (αντί ποσοστού ίσου με τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των πρωτογενών δαπανών).

«Υπ’ αριθμόν ένα στόχος των αποκρατικοποιήσεων είναι η χαλάρωση της θηλιάς του δημοσίου χρέους. Η επιτυχία του προγράμματος αναμένεται να εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας, να δώσει ταυτόχρονα αναπτυξιακή ώθηση και να αναδείξουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα κυρίως στα λιμάνια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας.

Πηγή: In.gr