Ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να δείχνουν διαθέσεις να κυριαρχήσουν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αν και δεν λείπουν οι άμυνες από επιλεγμένους τίτλους που προσπαθούν να συντηρήσουν τον γενικό δείκτη πάνω από την κρίσιμη στήριξη των 910 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,21% στις 917,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.284,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,61% στις 844,75 μονάδες.

Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από την ήπια διορθωτική της πορεία που έχει αρχίσει από την προηγούμενη Παρασκευή και συνεχίζεται και σήμερα, έχοντας χάσει σχεδόν 15 μονάδες στον γενικό της δείκτη. Πλέον επιστρέφει πλησίον της ζώνης των 910 μονάδων, στην οποία και βρίσκεται η πρώτη στήριξη πριν δοκιμάσει εκ νέου τις 900 μονάδες.

Την τελευταία φορά που δοκιμάστηκαν οι 910 μονάδες ήταν στις 8 Ιανουαρίου, όταν και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή είχαν κορυφωθεί και επηρέαζαν όλες τις αγορές του πλανήτη. Όμως παράλληλα είχαν διακινηθεί και τα μεγάλα πακέτα σε Eurobank και Εθνική, τα οποία δοκίμασαν την εμπιστοσύνη της αγοράς για τις προεκτάσεις που θα μπορούσε να έχει η αποεπένδυση κάποιων funds από τη Λ. Αθηνών.

Εκείνες οι συναλλαγές αποδεικνύεται τελικά ότι επηρέασαν το επενδυτικό κλίμα στο ΧΑ, το οποίο αν και αντιστάθηκε στις πιέσεις που επακολούθησαν, εντούτοις το μαξιλάρι ασφαλείας από τις 910 μονάδες έχει ροκανιστεί σημαντικά. Οι συναλλαγές γίνονται με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, αλλά οι πωλητές έχουν το “πάνω χέρι” και τους αγοραστές να εμφανίζονται διστακτικοί.

Είναι σαφές ότι για να μπορέσει ο γενικός δείκτης να φτάσει στα απάτητα επί πέντε χρόνια επίπεδα τιμών θα χρειαστεί καταλύτες ισχυρούς και αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με την τελευταία μάλιστα να ρίχνει, αντί να ανεβάζει ρυθμούς, εξαιτίας της επιφυλακτικότητας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1.000 μονάδες το 2014 οι συναλλαγές είχαν κινηθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Titan, Jumbo και Φουρλής σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Aegean, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Motor Oil και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης ενισχύεται κατά 1,25%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα και ΑΔΜΗΕ.Source link