Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρος στη βαριά ατζέντα του Eurogroup

Βρυξέλλες
Χωρίς προσδοκίες για οριστικές αποφάσεις αλλά με καθοριστικής σημασίας διαβουλεύσεις για τα καυτά μέτωπα της κρίσης της Ευρωζώνης συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ η «δεύτερη πράξη» αναμένεται στη συνάντηση της 20ής Ιουλίου: Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας προσέρχεται προετοιμασμένος για μία δύσκολη «πρεμιέρα» στις Βρυξέλλες, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών θα κονταροχτυπηθούν -δεδομένης της στάσης Ολλανδίας και Φινλανδίας- για τους όρους και το πλαίσιο της στήριξης της ισπανικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και την εξειδίκευση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Στο τραπέζι, τέλος, θα μπει και η προσφυγή της Λευκωσίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τα ευρήματα της πρώτης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα μετά τις εκλογές. Για τους Ευρωπαίους εταίρους θεωρείται δεδομένο ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής είχε μπει «στον πάγο» τους τελευταίους μήνες, και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί, όπως αναφέρθηκε και στη Βουλή την Κυριακή, επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής πέραν της διετίας.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως «δεν θα υπάρξουν νέα χρήματα για την Ελλάδα μέχρι το Εurogroup να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα ξαναμπήκε σε τροχιά».

Το βασικότερο αγκάθι όμως θα είναι το ζήτημα της Ισπανίας: Οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν με την εξειδίκευση των βασικών σημείων του προγράμματος, ανάμεσα στα οποία είναι και ο καθορισμός του ακριβούς ύψους της βοήθειας.

Οι όροι που θα τη συνοδεύουν προκαλούν αντιπαραθέσεις: Η στάση της Ολλανδίας και της Φινλανδίας έχουν προκαλέσει εμπόδια, τα οποία δεν αναμένεται να ξεπεραστούν πριν την ολοκλήρωση και του επόμενου, έκτακτου, Eurogroup στις 20 Ιουλίου.

Του ζητήματος της ισπανικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης άπτονται άμεσα και οι αποφάσεις για τη λειτουργία του ESM, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου της 29ης Ιουνίου. Προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι ένα σύστημα κεντρικής επιτήρησης του τραπεζικού τομέα που δεν αναμένεται ωστόσο πριν το τέλος του 2013, όπως ανέφερε ενδεικτικά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, «βυθίζοντας» τις ισπανικές ελπίδες για γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο και η οριστική κύρωση του ESM από τη Γερμανία -του βασικότερου χρηματοδότη του μηχανισμού: Αν και οι βουλευτές υπερψήφισαν το μηχανισμό, ο Γερμανός πρόεδρος δεν τον έχει κυρώσει ακόμη, περιμένοντας την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές στην Ευρωζώνη που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί προσανατολίζονται σε παράταση ενός έτους έως το 2014 στο χρονοδιάγραμμα της ισπανικής κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ. Το θέμα θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών των «27» στο Ecofin της Τρίτης, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο.

Πηγή: In.gr