Ελληνικά ομόλογα ύψους 22 δισ. ευρώ έχει αγοράσει η ΕΚΤ υπό το PEPPΤης Ελευθερίας Κούρταλη

Σχεδόν 22 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνολικά στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, από την ημέρα της ενεργοποίησής του τον Μάρτιο του 2020 έως τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Αυτό έδειξαν τα αναλυτικά στοιχεία διμήνου που δημοσίευσε σήμερα η κεντρική τράπεζα, με τις αγορές της να συνεχίζουν σε γενικές γραμμές να κινούνται σύμφωνα με την κλείδα κεφαλαίου κάθε χώρας.

Πιο αναλυτικά, το δίμηνο Φεβρουάριου – Μαρτίου η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους 2,986 δισ. ευρώ. Το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου 2020 έχει αγοράσει ελληνικού τίτλους ύψους  2,643 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο-Νοέμβριο οι αγορές της είχαν διαμορφωθεί στα 3,341 δις. ευρώ, τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο στα 3,02 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο-Ιούλιο που ήταν και το πιο “ενεργό” διάστημα έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 5,256 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό πρώτο διάστημα Μάρτιου – Μαΐου 2020 όταν και ξεκίνησε το PEPP, είχε αγοράσει 4,690 δισ. ευρώ. Έτσι, πλέον οι συνολικές αγορές της ΕΚΤ ελληνικών τίτλων διαμορφώνονται στα 21,936 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκδόσεις ομολόγων στις οποίες έχει προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ το συγκεκριμένο διάστημα και οι οποίες διαμορφώνονται στα 15,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως έως το τέλος του PEPP τον Μάρτιο του 2022, η ΕΚΤ – εάν εξαντλήσει τον φάκελο του PEPP συνολικού ύψους 1,85 τρις ευρώ, μπορεί να αγοράσει περί τα 15 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα περαιτέρω, διευκολύνοντας τις εξόδους της Ελλάδας στις αγορές αλλά και παρέχοντας στον ΟΔΔΗΧ περιθώριο για αύξηση της εκδοτικής δραστηριότητας.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ πάντως είναι η εκδοτική δραστηριότητα να είναι εμπροσθοβαρής, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της να γίνει το α΄ εξάμηνο, ενώ έχει ήδη καλυφθεί σημαντικό μέρος του φετινού στόχου ( έως 12 δις. ευρώ) και θεωρείται βέβαιη άλλη μία έξοδος στις αγορές έως το καλοκαίρι. 

Η Citigroup την τοποθετεί, πάντως, τον Ιούνιο εκτιμώντας πως θα αφορά ένα νέο 7ετές ομόλογο για την άντληση 2 δισ. ευρώ , ενώ προβλέπει πως η τέταρτη έκδοση φέτος θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο με το “άνοιγμα” της 10ετίας που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, για την άντληση περαιτέρω 2 δισ. ευρώ. Source link